Храната на ресторантите на ски пистите може да е далеч повече от хамбургери, пица или крилца, сервирани в пластмасови чинии. И не само това.

В някои от най-добрите ски курорти може да намерите първокласна, петзвездна кухня, достойна за гурме любителите.

Предлагаме ви разходка из ски градовете, в които може да се насладите на първокласна и висококачествена храна.

Куршевел, Франция

В този алпийски град има повече ресторанти със звезди Мишлен, отколкото във всеки друг ски курорт. Куршевел привлича богатите почитатели на ски джетовете, готови да отворят портфейлите си.

Един от ресторантите тук е Le 1947, разположен в хотел Cheval Blanc. За бързо хапване, опитайте Les Verdons, който е точно на склоновете, или гъши дроб с пяна от маракуя в Azimut L'Oeil. De Boeuf се гордее с пържолите си на открит огън.

Стоу, Вермонт

Стоу е познато като най-доброто място за ски в Нова Англия, но също и с факта, че е близо до фабриката Ben & Jerry до Уотърбъри. Наред с известния сладоледен вкус, кулинарният дух е доста семпъл, но вкусен.

Преди да идете на ски пистите, опитайте понички и кленови масленки в Cold Hollow Cider Mill. Сред специалитетите, които може да хапнете след слалом, тук са пушени патешки бутчета, агнешко с мащерка, кнедли от козе сирене.

Уислър, Британска Колумбия

Скиорите тук няма да могат да се задоволят с парче пица, защото храната, която може да опитате, е на принципа "от фермата на масата", а повечето готвачи са почитатели на движението slow food.

В Bearfoot Bistro готвачът Мелиса Крейг ще ви поднесе специалитети с дивечово месо. Не пропускайте пресни стриди или печен заек в Araxi или модерен прочит на тапас в Elements Urban Tapas.

Вейл, Колорадо

Това ски градче има над 200 ски писти и почти толкова места за хранене – от зездни Мишлен ресторанти до уютни кафенца, всичко от азиатската, през италианската или баварската кухня и барбекю. Не пропускайте да опитате суши от шеф Nobu Matsuhisa или рибни ястия с продукти, които се доставят ежедневно от Хавай и Аляска в Montauk Seafood Grill.

Kelly Liken е един от най-добрите ресторанти в града, а менюто включва сезонна кухня, като карпачо от лос или печено агнешко. Сутрешната закуска е най-добра в Ludwig.

Зермат, Швейцария

Зермат е известен с Матерхорн, но е и една от най-добрите ски зони в Европа и място за гурме изживявания. Тук може да избирате измежду 40 ресторанта, разположени по пистите, плюс дузина барове и нощни клубове. Сред нещата, които не трябва да пропускатеq тук са фондю и раклет със сирена.

След ските се пригответе за дълъг обяд в Cervo, чието меню разполага с класически ястия със съвременен прочит, като треска с бяло мисо, говеждо с чили пяна и селекция от фермерски сирена. Ресторант Ried е известен със своето фондю, но ако търсите нещо по-леко, хапнете суши при Myoko.

Нисеко, Япония

Ако хапването на суши и пиенето на саке ви се струват добра идея, Нисеко е за вас. Разположен на северния японски остров Хокайдо, тук може да се насладите на сняг, ски, горещи извори и прекрасна храна.

Непретенциозният Hanazono 308 е известен с раците си, докато Ezo Seafoods ще ви предложи прясна риба, стриди и раци. Абу Cha 2 ще ви предложи бар стил, а деветстепенно меню може да опитате в Kamimura. За любителите на сладкото е Milk Kobo (чийзкейк за някой?).

Телурид, Колорадо

Ако не знаете къде да ядете тук, запишете са на кулинарен тур из града. Тук ще намерите всичко – от винени барове и стилни ресторанти, до непретенциозна вечеря. В Телурид се намира най-високо разположеният ресторант в Северна Америка - Alpino Vino, от където ще се насладите на гледка на 3600 м надморска височина, похапвайки паста и пиейки вино.

Вечер гостите се качват на гондола и се транспортират до ресторанта с отоплена шейна. Allred, който се намира на върха на станция Сан София, ще ви предложи разнообразни меса, като такова от лос, стек или агнешко. За истинско планинско изживяване опитайте вечеря al fresco в Bon Vivant. Тук не пропускайте коктейл на залез слънце.

Кортина, Италия

Разположената в Доломитите Кортина може да ви предложи ресторанти директно на ски пистата, в които да влезете, без да се притеснявате, че сте с екипировката и да се насладите на бутилка вино.

Ако искате изискани ястия, идете в Tivoli, а някои от най-интересните гурме преживявания са в променените бивши старите хижа и обор, като Rifugio Capanna Tondi или El Toula. Пастата тук е на пиедестал, а за изключителна винена листа идете в Al Camino.

Парк Сити, Юта

Това е не само първокласно място за каране на ски, но и за гурме преживявания. На кулинарната сцена тук се изявяват готвачи като Виет Фам, който побеждава Боби Флей на състезанието Iron Chef и е обявен за един от най-добрите готвачи в Америка от Food & Wine.

Той отвори наскоро Ember + Ash в Парк Сити. Ако сте тук си заслужава да посетите и The Farm, където сервират свинско с равиоли и бульон от шийтаке, а във Vinto може да опитате пица, печена на дърва. Billy Blanco е един от най-новите ресторанти в града и ще ви предложи невероятно вкусни бургери и такоси.