Докато силните слънчеви лъчи сушат криоловите зърна на централния площад в Чуао, гражданите на малкото планинско селце, намиращо се в северната част на Венецуела, се наслаждават на най-доброто какао на планетата.

"Ако се роден в Чуао, животът ви е неизменно свързан с какаото", заяви пред репортери Алсидес Херера, който от години се заминава с отглеждането на какаови дървета, чиито зърна се използват за производството на шоколад.

"Нашите са най-добрите какаови зърна в целия свят. Това е заверено със сертификат и експерти от много държави са съгласни с твърдението ни", посочи венецуелецът.

"Обработваме ги ръчно с техники, които се предават от поколение на поколение вече 400 години", отбеляза още той.

Близо 80% от какаото по света днес е от сорта Форастеро, докато едва 1/5 идва от дърветата Криоло в Чуао. Мнозина специалисти твърдят, че криоловите зърна имат необикновен и далеч по-силен вкус, което ги прави неизменна част от рецептите на най-големите производители на шоколад в световен мащаб.

Общата продукция от Чуао обаче възлиза на 18-20 тона за 12 месеца, което е нищожна част от годишното производство на какао в страната, достигащо до 20 000 тона.

По тази причина местното правителство наскоро потърси начини за евентуално повишаване на производителността, тъй като според властите какаовите зърна са стратегическа култура за икономиката на страната.

Източник: БГНЕС