Най-доброто сирене в света идва от Швейцария
Грюер от Швейцария е обявено за най-доброто сирене в света, съобщава британският вестник Independent.
То спечели World Champion Cheese Contest, който се провежда на всеки две години в Уисконсин, събирайки участници от 26 държави.
Тази година Майкъл Шпишър от Берн, Швейцария, е отличен с най-голямата награда за неговия грюер. Той спечели трофея и през 2008 г.
Второто място отново зае швейцарско сирене, а на трета позиция е гауда от Нидерландия.
Конкурсът е най-големият по рода си в света, като 55 съдии инспектират продуктите, като ги оценяват по аромат, вкус и текстура.
Cheese, butter, yogurt, dairy ingredients, you name it! Eight CDR staff members are serving as judges this week at the World Championship Cheese Contest. ???????? pic.twitter.com/YQmvvj4IO0
— CDR (@WICDR) March 4, 2020
Общо съдийската комисия включва представители на 19 нации.
Грюер e традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на окръг Грюер в Швейцария.
Представлява твърдо жълто сирене почти без дупки, с плътна консистенция, доста солено, с остър пикантен аромат и леко орехов вкус, сочи справка в Wikipedia.
Прави се от краве мляко без добавяне на консерванти. Обикновено се произвежда на цилиндрични пити с диаметър 55-65 см и тегло 25-40 кг.
Грюер има различен вкус в зависимост от времето на узряване на сиренето, като в зависимост от това съществуват различни видове.