Грюер от Швейцария е обявено за най-доброто сирене в света, съобщава британският вестник Independent.

То спечели World Champion Cheese Contest, който се провежда на всеки две години в Уисконсин, събирайки участници от 26 държави.

Тази година Майкъл Шпишър от Берн, Швейцария, е отличен с най-голямата награда за неговия грюер. Той спечели трофея и през 2008 г.

Второто място отново зае швейцарско сирене, а на трета позиция е гауда от Нидерландия.

Конкурсът е най-големият по рода си в света, като 55 съдии инспектират продуктите, като ги оценяват по аромат, вкус и текстура.

Общо съдийската комисия включва представители на 19 нации.

Грюер e традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на окръг Грюер в Швейцария.

10 ястия, които задължително трябва да опитате в Гърция Въпреки че ви се струва, че познавате съседната страна на България като петте си пръстта, най-вероятно има още доста какво да научите за нея

Представлява твърдо жълто сирене почти без дупки, с плътна консистенция, доста солено, с остър пикантен аромат и леко орехов вкус, сочи справка в Wikipedia.

Прави се от краве мляко без добавяне на консерванти. Обикновено се произвежда на цилиндрични пити с диаметър 55-65 см и тегло 25-40 кг.

Грюер има различен вкус в зависимост от времето на узряване на сиренето, като в зависимост от това съществуват различни видове.