Най-евтиното ястие със звезда Мишлен в света е малко странна титла.

Ясно е, че всеки готвач трябва да се гордее с приготвянето на невероятна храна на добра цена, но в същото време никой не иска да бъде признат за един от най-добрите в това, което прави, като същевременно губи пари.

През 2016 г. сингапурският шеф Чан Хон Мен получи звезда Мишлен за своето пилешко със соя и ориз, което можеше да се купи за под 3 долара в заведението му Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle.

Както можеше да се очаква, Чан добре се възползва от този успех - той промени името на ресторанта на по-разпознаваемото Hawker Chan и започна да отваря заведения на повече места в други страни. Но за съжаление, този растеж очевидно е подкопал първоначалния тласък на успеха му: Hawker Chan загуби звездата си Мишлен, съобщава Food and Wine.

Ресторант в българско село ще бъде оценяван от МишленТоп готвач от световна величина избра България за свой дом

„Главният готвач Чан Хон Мен приготвя своето известно пиле със соя и ориз от 2009 г. по тайна рецепта и метод на готвене, който не се е променил от създаването на Hawker Chan. Той винаги е вярвал, че храната му трябва да е прясна и да не се готви в кухня-майка“, заявява представител на Hawker Chan пред CNN Travel.

"Надяваме се да разберем защо ръководството на Мишлен ни остави извън списъка тази година. Ние също така разбираме, че всеки има собствено мнение, когато става въпрос за избор на храна. Ще продължим да сервираме вкусни и достъпни ястия, тъй като това са нашата визия и мисия. Ще направим всичко възможно да спечелим отново звездата за предстоящата година“.

Пътеводителят на Мишлен отнема звезди непрекъснато, ако качеството на храната и на ресторанта се понижи.

Как ще се отрази загубата на звездата, поставила оригиналния щанд за храна на картата на любителите на храна - предстои да видим.