Най-големите гафове в света на финансите

5667
Най-големите гафове в света на финансите

Счетоводни грешки, непремерени декларации на политици и компании, грешки за милиони на трейдъри... светът на финансите изобилства от гафове. Нека видим някои от най-запомнящите се:

 

 

 

 

 

 

S&P понижи погрешка рейтинга на Франция

Техническа грешка на S&P само преди дни отне едно А от рейтинга ААА на Франция. Агенцията излезе с неясно съобщение, че проучва причините за грешката и намаляването на оценката на втората най-голяма европейска икономика не влиза в дневния й ред, но гафът бе по-голям, защото „грешката е вярна“ - пазарните настроения сами отнеха едно А от рейтинга на Париж.

Синдромът на дебелите пръсти

Пазарът изобилства от трейдъри, които объркват милионите и милиардите, броя на акциите за продажба и техните цени или добавят нули при подаване на поръчката. Наричат явлението „синдром на дебелите пръсти“.

През май 2010 само за 4 минути Dow падна под прага от 10 000 пункта. Спад от близо 10 процента! Оказва се, че падането е предизвикано от техническа грешка в акциите на Procter & Gamble: просто трейдър на Citibank въвел в заявка „милиарда“ вместо „милиона“.

Малко грешно изчисление ...

Едва преди няколко седмици в Бундестага осъзнаха, че Германия има 55.5 млрд. евро по-малко дълг, отколкото се знаеше. Просто някой счетоводител написал „-“ вместо „+“. Е, по-добре така, отколкото обратно...

Mizuho продава 610 000 акции по 1 йена

През декември 2005 г. тейдър на брокерската компания Mizuho Securities продаде 610 000 акции на цена 1 йена за акция вместо една акция на цена 610 000 йени. Веднъж направена, грешката не могла да бъде отменена заради проблеми в системата на борсата. По-късно Токийската борса призна, че проблемите наистина са били по нейна вина. Това едва ли бе задоволителна компенсация за Mizuho, която се наложи да изкупи всички акции от инвеститорите, понасяйки тежки загуби.

Злополучни изказвания

Доминик Строс-Кан доказа, че ако си шеф на МВФ, е много важно да знаеш кога да си затвориш устата. В момента, в който Строс-Кан бе натоварен да координира отпускането на помощ за Гърция и ситуацията в страната все още не бе ясна, той има глупостта да заяви в телевизионно интервю, че „гърците са затънали в лайна“.

Лакът за Salomon Brothers

През 1998 година невнимателен брокер на Salomon Brothers случайно бе поставил лакът на клавиатурата на компютъра си, поради което повтори 145 пъти поръчка си. Той продаде френски 10-годишни ДЦК на стойност 1.16 млрд. евро.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Инж. Мъгърдич Съкъджиян
# 0
21:11 | 21 November 2011
Тези грешки и гафове са капка в морето, но се публикуват за да ке отклони вниманието на незнаещите от действителните причини за тази икономическа криза в целия свят.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg