Най-големите неразгадани мистерии за човешкото тяло

23228
Най-големите неразгадани мистерии за човешкото тяло

Защо имаме пръстови отпечатъци?

Всички знаем, че нашите пръстови отпечатъци са уникални и  двама души нямат едни и същи, дори и да са еднояйчни близнаци. Но защо хората имат тези извивки по кожата?

В продължение на много години учените смятат, че са там, за да помогнат на човешките пръсти да хващат нещата ... Но се оказва, че те реално нямат нищо общо със захващането.

Има няколко теории за еволюционните цели на пръстовите отпечатъци, включително, че те пазят пръстите ни или осигуряват чувствителност при докосване, но учените все още нямат окончателно обяснение.

Защо имаме апендикс?


Като орган, който причинява болка на много хора и чието премахване няма абсолютно никакъв ефект върху нашите тела, апендиксът изглежда по-голям проблем, отколкото си заслужава.

В продължение на много години учените, подкрепящи теорията на Чарлз Дарвин, смятат, че прачовекът, хранещ се с растения, има нужда от апендикса за храносмилане, и той е останал, без да има реална функция за съвременните хора. Според друга теория, той съдържа множество добри бактерии, които защитават организма.

Защо имаме доминираща ръка?

Толкова сме свикнали да имаме господстваща ръка и да идентифицираме хората като "десняци" или "левичари", че вероятно го приемаме за даденост. Но защо имаме една по-силна ръка, след като, според теорията на еволюцията, "оцеляват най-силните"?

Защо не сме се развили, за да имаме две напълно равни ръце? Това е една от най-големите тайни за човешкото тяло.

85 интересни факти за човешкото тяло50 000 клетки в тялото умират и са заменени с нови, докато четете тази статия

 

Защо се прозяваме?

Ние се прозяваме още докато сме в утробата, но учените още не са намерили обяснение защо го правим. Въпреки че няма недостиг на теории, истинската причина за прозяването остава мистерия.

Една теория предполага, че така регулираме температурата на нашия мозък, тъй като лишаването от сън или скуката може да доведе до спад. Други предполагат, че така снабдяваме мозъка с кислород и стимулираме очните мускули.

Защо имаме различни кръвни групи?

Подобно на апендикса, различните кръвни групи са следствие на еволюцията на човека. Те имат различни способности за борба с инфекции и учените вярват, че са започнали да се развиват преди около 20 милиона години. Това, което учените не знаят, е защо. Все още няма окончателна теория, затова е добре всеки да знае кръвната си група.Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg