Най-лошите пароли за електронна поща

7928
Най-лошите пароли за електронна поща

Наскоро в една от най-големите онлайн измами хакери се добраха до паролите на повече от 10 000 пощенски кутии в Hotmail, които след това бяха публикувани онлайн.

Нарушаването на сигурността първо бе обявено от сайта neowin.net, който съобщи, че списък с паролите е публикуван миналата седмица на pastebin.com, форум използван от създатели на софтуер.

Според Богдан Кейлин от Acunetix, които се занимава със сигурността на информацията в интернет, хакнатите пощи показват, че хората все още имат склонност да използват слаби пароли.


Публикуваните пароли показват мързеливите и несигурни навици на потребителите по отношение на паролите въпреки постоянните предупреждения за сигурността.

Ето и десетте най-често срещани пароли сред хакнатите наскоро пощи в Hotmail:

123456 оглавява списъка на най-често срещаните  (и най-глупавите) пароли, казва Богдан Кейлин пред PCWorld.

Втората най-често срещана парола е 123456789. Според Кейлин. Двете пароли 123456 и 123456789 са сред най-често използваните от жертвите на измамата. От 9 843-те валидни пароли, които Кейлин е установил, че 82 са използвали една от двете комбинации.

Първите имена като alejandra, alberto и alejandro също са в списъка на най-често срещаните пароли под номерата 3, 5 и 7. Съдейки по имената паролите са откраднати с фишиннг насочен към потребители с произход от Аатинска Америка, според Кейлин.

Четвъртата най-често срещана парола е 111111. Експертите препоръчват при паролите да се използва комбинация от букви, цифри и други символи. Те забраняват използването на пароли с имена, дати или думи от речника.

Кейлин открива, че само 6% от откраднатите от Hotmail пароли са съдържали комбинация от букви, цифри и други символи. Повече от 60% са били основно или само малки букви или цифри.

Под номер 8 и 9 в списъка на най-често срещаните пароли са отново пароли с цифри 12345678 и 1234567.

Тequiero I estrella се нареждат на 6 и 10 място, респективно. Тequiero е „Обичам те" на испански.

Според статистиката от откраднатите 10 000 пароли, публикувана от Acunetix, 42% от тях съдържат само малки букви, 19% разчитат само на цифри като 22% от всички използват пароли от по 6 символа, колкото е минималното изискване на електронната поща. Общо 21% от потребителите са използвали парола с 8 символа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Buckie
# 0
07:12 | 20 December 2011
Thanks for helping me to see tinhgs in a different light.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg