Независимо дали спазвате нисковъглехидратна диета или не, вероятно от време на време си позволявате да хапнете нещо, съдържащо повечко нишесте и захар. Този тип храни са безвредни, когато ги консумирате умерено.

А задавали ли сте си въпроса – дали има удачно време за консумация на въглехидратни бомби? Оказва се, че най-неудачно време за рафинирани въгледихрати има.

Според Шауни Сако, професионален диетолог и сертифициран личен треньор от Хюстън, ако искате да хапнете нещо сладко и брашнено, това не трябва да се случва през ранните часове на деня.

Най-важното хранене за деня – закуската, трябва да се състои от храна, която да ви зареди с енергия и да поддържа кръвната ви захар стабилна, казва Сако. По думите на експерта трудно е да се намери оптимално решение за закуска, тъй като мнозина са свикнали на меню, състоящо се от палачинки, кифлички и т.н.

Ако мислите, че изяждането на такова нещо сутрин е супер идея, защото ще имате достатъчно време да изгорите всички калории, всъщност правите грешка. Неправително зареждате тялото с енергия, казва Сако.

Никога не е добро време за хапване на нещо, богато на захар и рафинирани въглехидрати. Без баланс между протеини и полезни въглехидрати, като плодове и зеленчуци, кръвната захар ще скача и ще пада, оставяйки ви винаги гладни и чувстващи липса на енергия.

Природни начини за зареждане с енергия през целия денНаближават хладните и сиви дни, през които често усещаме липса на добро настроение и сме унили.


Сако препоръчва да се фокусираме върху източниците на протеин и да ги комбинираме с полезни въглехидрати. Именно такова трябва да е менюто за закуска. Искате ли примери?

Имаме:

  • твърдо сварени яйца или шепа ядки за лека закуска;
  • прибавете бадемово масло към овесената каша;
  • изяжде ябълка с фъстъчено масло.
  • Друго добро решение е тост от пълнозърнест хляб с бекон и резени домат.