Най-невероятните породи гълъби, за които не сте чували

2554
Най-невероятните породи гълъби, за които не сте чували

© Pixabay/Instagram

Гълъбите, които са наши постоянни съседи в градовете, са само върхът на айсберга за този вид пернати.

Смята се, че обикновеният градски гълъб е първото животно, опитомено от човека. Това се случва поне 4500 г. пр.н.е. в древна Месопотамия.

Същевременно, има много красиви и необичайни породи гълиби, за които много от нас никога не са чували.


Bored Panda събра снимки на едни от най-редките видове. Вижте ги:

Розововрат зелен гълъб

Никобарски гълъб

Кафяв къдрав гълъб

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от @_pigeon_manic_ на

Някои от нас може би смятат, че гълъбите не са най-умните същества на света. Според проучване от 2017 г. обаче те разбират понятията за пространство и време. В това отношение много приличат на хората и приматите.

Гълъбите също така са експерти навигатори. Те могат да намерят своя път обратно към гнездата си от близо 2.1 км. В състояние са да го направят, дори ако са взети от гнездата, преместени в пълна изолация и въртяни в кръг, така че да не знаят в коя посока се движат.

Гълъб спинифекс

Най-красивата птица в света е... гълъб (снимки)Вероятно никой не би оспорил факта, че хората сме естествено привлечени от красотата

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Димитър Георгиев
# 0
08:06 | 4 June 2020
Има много редки и красиви гълъби. Хубаво е кметствата да помагат на гълъбовъдите за направата на гълъбовъдни ферми. Така могат да се съхранят и размножат редки и красиви породи. За целта трябва голямо пространство със стотици големи волиери. Защото всеки вид и порода трябва да бъдат в отделни клетки. Само така може да се запазят видовете породи и различното цвегтово оперение.
Димитър Георгиев
# 1
22:06 | 3 June 2020
Освен зоологическа за птици може да се построи до нея аквапарк и София ленд, Около тях да има голям парк с езера. Нека се построи нещо хубаво, защото унищожиха първия София ленд където децата много се радваха. В зоологическата няма качествени гълъби. Затова трябва зоологическа която да се превърне в гълъбовъдна ферма.
Димитър Георгиев
# 2
22:06 | 3 June 2020
В София има много незастроена площ в североизточата част на града. Там може да се построи зоологическа само за гълъби и птици. Само така ще може да се запазят редките породи гълъби. Защото трябва всяка порода да бъде в отделна волиера голяма поне 6 м. широка 3 м. и висока 2 м. За гълъбите трябва да отговарят от клуб на гълъбовъдите. Защото други хора могат да сменят яицата им със по елементарна порода гълъби и трябва да бъдат постоянно под лекарско наблюдение. Да бъдат имунизирани и да им дават лекарства. Държавата трябва да помага на гълъбовъдите.
Димитър Георгиев
# 3
21:06 | 3 June 2020
Гълъбите по света са са над 150 вида и породи. Има много редки и скъпи породи гълъби които струват над 1000 лева. Но в зоологическата няма качествени породи гълъби защото са различни породи в една волиера заедно. Трябва да се построи друга зоологическа само за птици. Само за гълъбите са необходими стотици волиери. Освен това има и други красиви птици.
1
# 4
12:06 | 3 June 2020
Наистина са много красиви. Прекрасни са!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg