Фугу сашими – така се нарича едно от традиционните японски ястия. Сушито се приготвя от риба, носеща същото име. Наричат я още риба балон или таралеж заради специфичния й външен вид.

Тя е призната за най-отровната храна в света, защото ако не се приготви правилно, може да убие човек за няколко секунди. Само една риба е достатъчна, за да убие 40 души. Отровата й е по-силна от кураре и цианкалий, а противоотрова все още не е намерена.

Само готвачи със специален сертефикат могат да готвят рибата фугу. Майсторството се състои в това да се отстрани отровата, която невинаги се намира на едно и също място.

Освен най-отровна, рибата в Япония е известна и като най-вкусната на света. И въпреки че все още се случва хора да умрат, след като я консумират, тя все още се предлага в ресторанти в страната и то на подобаващо висока цена.

Стастиката на Бюрото по социални грижи и обществено здраве в Токио сочи, че за периода 1996 – 2006 г. е имало средно между 20 и 44 случая на отравяне с фугу. От тях много малка част са се случили в ресторант.

От рибата могат да бъдат пригатвени суши, салата, супа, яхния и дори напитки. Най-вкусната й част е черният й дроб, който обаче е признат и за най-смъртоносен.

В миналото традицията е повелявала готвачът сам да постави парченцето риба в устата на своя клиент. Ако случайно се е стигнело до фатален край, той е трябвало да си направи харакири.

Единственият човек, на когото не е позволено да опита от ястията с фугу, е императорът. Така се гарантира собствената му безопасност.