Най-щастливите хора на планетата харчат като луди

2377
Най-щастливите хора на планетата харчат като луди

Датчаните, които в последните години неизменно присъстват в челото на класацията на ООН за най-щастливите нации, са на път да регистрират и друго постижение.

Темповете, с които жителите на скандинавската дължава харчат парите си, са най-високите за последните 12 години, пише Bloomberg. 
 
Данните за потребителското доверие в Дания показват, че оптимизмът устойчиво се повишава - индексът достигна най-високото си ниво от юли миналата година.

Според икономистите, това е знак, че тенденцията на ръст в потреблението продължава с пълна сила, на фона на негативните лихвени проценти, които се задържаха за рекордно дълъг период от време. 
 
Централната банка на Дания поддържа фиксиран курс на кроната спрямо еврото, а от 2012 г. насам основният лихвен процент в страната е с отрицателни стойности.

Това означава, че датските банки на практика "плащат", за да държат излишните си резерви на депозит, тоест имат сериозен стимул да разширяват кредитните си портфейли и да вкарват парите в джоба на потребителя, вместо по сметките на централната банка. 
 
"Последният случай, в който станахме свидетели на подобен ръст в потреблението, беше през 2006 г. Тогава една голяма част от него беше финансирана със заемни средства", припомня главният икономист на Nykredit Торе Щрамер, цитиран от Bloomberg. 
 
Разтварянето на портфейлите в Дания е съпроводено и с недостиг на кадри на трудовия пазар. Правителството се опитва да адресира този проблем чрез различни инициативи за включване на повече хора в работната сила, в това число и с намаляване на някои данъци. 
 
Според Торе Щрамер, сривът на глобалните капиталови пазари от началото на годината не е успял да разтревожи кой знае колко датските потребители. Защото, за разлика от своите северни съседи в Швеция, датчаните имат сравнително ограничени инвестиции в акции и други рискови активи.

Така че, поне засега, най-щастливите хора на планетата продължават да пазаруват с пълна сила.  
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg