През 2018 г. ни очакват доста изненади, ако прогнозите на Whole Foods за най-горещите тенденции при храненето се сбъднат.

Флоралните мотиви все повече ще влияят на чайовете и безалкохолните напитки, а броят на хората, използващи полезни хранителни добавки на прах в питиетата си, ще расте, според хранителната верига.

В солидния свят на храната, творческите вегетариански опции ще бъдат най-важното, пише списание Time.

Ето пет от прогнозните тенденции в храните за 2018 г. на Whole Foods:

Кафе с гъби

Гъби рейши

Някои сортове гъби отдавна се използват като хранителни добавки, за да поддържат имунната ни система или да повишават нивата на антиоксиданти в организма.

През следващата година очаквайте да видите разновидности на гъби, като рейши, чага и кордицепс, които ще добавяте към кафе, шоколад, бульони и чай, предлагани като начин за насърчаване на здравословното хранене.

Освен че ще ги ядем и пием, гъбите ще се използват все по-често в сапуни и продукти за коса, според Whole Foods.

Растителна храна, която замества месото

Тъй като все повече хора се ориентират към диети в растителна основа, хранителната индустрия ще се опита да добави на масата продукти, които имитират месо.

Нововъведенията включват суши, в което се използва домат вместо риба тон, както и десерти без млечни продукти, които получават характерната си кремообразна текстура чрез научно манипулиране на ядките.

От стъбло до корен

2018 ще бъде годината, в която спрете да изхвърляте стъблата на морковите или други части от зеленчуците, които по-рано сте считали за боклук.

Вместо това ще ги превръщате в изтънчени блюда, в които дори динените кори ще намират място.

Супер прах

Спирулина на прах

Може и да сте прекарали години в разбъркване на протеинови прахове, но 2018 г. ще ви донесе носи вкусове под формата на същата консистенция – като например спирулина, зеле, кореноплодни или билки.

През следващата година ще се наблюдава набиране на популярност на напитки, приготвени на базата на куркума, докато прахообразни продукти, като матча, корен от мака и какао все по-често ще намират място в напитките.

Флорални аромати

Хибискус

Ако сте забелязали скок в употребата на лавандула през последната година, то тази тенденция ще се запази.

Whole Foods прогнозира увеличение на популярността на хибискуса и розата, наред с другите ботанически вдъхновения.

Други тенденции в областта на хранителните продукти, попадащи в списъка с 10-те тенденции за следващата година на Whole Foods, включват компании, предлагащи по-голяма прозрачност относно произхода на храната, ръст в употребата на подправки и продукти от Близкия изток, бум в интереса към газираната вода и други.