Обичаме храната. Тя има способността да напомня за детството и семейството и да сближава хората, които я споделят. Тя ни помага да опознаваме нови миризми, вкусове, емоции. Но има и хора, които се страхуват от храната.

Не, не говорим за хранителните разствойства, свързани с нежеланието на някои хора да се хранят, а с фобии, които причиняват страдание, безпокойство и дори депресия. Оказва се, че съществуват много фобии, свързани с храната и някои от тях дори си имат клинични имена.

Ацерофобия: страх от кисели неща

Не може да погледнете грейпфрут? Паникьосвате се при вида на лимон? Ако самото споменаване на тези неща ви накара да се разтреперите, просто може да имате ацерофобия или страх от кисел вкус. Причината за фобиите могат да бъдат вкоренени в различни неща – от вродени до следствие от насилствено принуждаване в детството.

Овофобия: страх от яйце

Знаете ли, че Алфред Хичкок е страдал от тази фобия. Според Telegraph коментарът му е бил“ "Страхувам се от яйца. Това бяло кръгче без дупки ... Виждали ли сте някога нещо по-отвратително от яйчен жълтък, който се разбива и разсипва?“

Турофобия: страх от сирене

Опитайте се да си представите, че не можете да ядете пица. Повечето хора обичат пица, но за тези, които страдат от турофобия - страх от сирене - може да бъде пълен кошмар. За страдащите това е голям проблем, защото много продукти го съдържат.

Карнофобия: страх от месо

Според Dictionary.com, карнофобията идва от латинската дума carnalis, което означава "плътско". Тази фобия обаче не е следствие на страданието, че се убива животно, за да се хранят хората с него, а отвращението идва от вида и миризмата на месото.

Магейрокофобия: страх от готвене

Възможно е да имате поне лека форма на магейрокофобия и дори да не го знаете, тъй като според VeryWell страдащите могат да имат редица симптоми. Страхът от готвене от техническа гледна точка се счита за фобия, когато пречи на способността или мотивацията на човека да готви. Страдащите имат различни симптоми – от страх, че ястието им няма да се получи, до това, че могат да се разболеят от храната или да се наранят в процеса на подготовка.

Цибофобия: страх от храна

Щом разберете, че цибофобията е генерализиран страх от храна, ще се запитате как някой би могъл да живее. И това е проблемът. Според VeryWell фобията е аналогична на анорексията, но докато страдащите от анорексия са загрижени за това какво прави храната за тялото, хората с цибофобия са изключително загрижени за самата храна.

Има няколко различни начина, по които се проявява това заболяване, и най-често срещан е страхът от нетрайни храни като мляко и пресни плодове. Страдащите може да станат хипер-бдителни за годността на всички храни или да започнат да прегряват или препичат храната, за да се уверят, че става за ядене. За остатъците дори дума не може да става. Това е фобия, която може да се влоши с течение на времето и дори да ескалира, докато се стигне до тотален отказ от храна.

Лаханофобия: страх от зеленчуци

Понякога е невъзможно да дадете на малко си дете на някои зеленчуци, но неприязънта не е фобия. Истинското проявление е паниката, в която хората изпадат при вида на зеленчуци не само в чинията си, но навсякъде. Това прави дори пазаруването кошмар.

Mortuusequusphobia: страх от кетчуп

Mortuusequusphobia е доста сложна дума за страха от обикновена подправка и според човек, страдащ от нея, всичко се корени в австралийския термин "мъртъв кон", който е нарицателно за доматен сос. Фобията е отвращение от гледката, миризмата, вкуса и всичко, свързано в кетчупа.

Точно това заболяване обаче е причина за бизнеса на Дикси Иннес, която, търсейки алтернатива, прави своя собствена версия на кетчуп с нарова меласа като база и всеки, който го опита, се влюбва в него.

Фагофобия: страх от преглъщане

Докато много фобии при хранене могат да бъдат проблем по време на парти или вечеря, тази е потенциално смъртоносна. Фагофобията е страх от преглъщане и не е нужно да казваме, че може да предизвика летален край за тези, които страдат от нея. Страхът води до загуба на тегло и отказ от всичко, дори вода. Много хора, които са диагностицирани с фагофобия, започват със страх от задушаване или са преживели редица травматични събития, които са съсредоточени около храненето.

Чипфобия: страх от дъвка

Самата Опра Уинфри страда от такава. Тя казва, че това е едно от най-отвратителните неща, които може да си представи, но дори не може да се докосне до някого, който дъвче дъвка.

Арахибутирофобия: страх от фъстъчено масло

Арахибутирофобията не е само страхът от фъстъчено масло, а по-специално страхът от фъстъчено масло, което се залепва по устата, което е странно и специфично и може да се корени в страха от задушаване.

Брумотактилофобия: страх от докосване на храната

Познавате ли хора, които трябва внимателно да подредят чиниите си така, че различните видове храна не се докосват. Всъщност, има си име за това – брумотактилофобия. Това се смята за лека версия на обсесивно-компулсивно разстройство и е често срещано при децата.