Най-странните хранителни тенденции в историята

8103
Най-странните хранителни тенденции в историята

Много хора се стремят да следват различни тенденции, свързани с храненето.

Независимо дали става въпрос за поредната диета-хит, определен начин на живот, лишен от дадени хранителни групи, или просто мода в кухнята, всяка година ставаме свидетели на нови и нови течения.

Но има някои, които са, меко казано, странни.

И ако мислите, че това е плод на съвременното общество или опит да създадем хитова Instagram снимка, лъжете се. Защото някои от тях датират от десетки години. 

Желирана салата

Има няколко думи, които вероятно никога не би трябвало да се използват за описване на храна, а "желе" е една от тях. През 30-те години на миналия век желираните салати са били хит.

Те не само са лесни за правене, но и могат да бъдат сложени в различни форми. Що се отнася до вариациите, те са много - "Ориенталски компот" (праскови, сок от праскови, лимон или портокал, желатин и …варен ориз) или "Испанска желе салата" (лимонов желатин, люти чушлета, целина, кисели краставички, бяло зеле и оцет).

Блестящо кафе

Блясъкът в храните не е нещо ново, но едва през 2017 г. веригата кафета в Мумбай, наречена Coffee By Di Bella, започва да използва ядлив блясък за своето капучино. Малко след това верига кафета в Обединеното кралство възприема тази тенденция и започва да прави блестящи напитки.

Защо това се прави? Защото става въпрос за презентацията. Информация за това какво се случва с въпросния блясък, след като изпиете кафето, обаче не се дава.

Ядлива трева

Онези житни кълнове, които са популярни днес, имат дълга (и тъмна) история. През 1956 г. Ан Уигмор основава Института по здравеопазване на Хипократ, но става известна едва през 2015 г., когато 11-годишно момиче умира след лечение от левкемия.

Оказва се, че лечението му е било изградено върху твърдото убеждение на Уигмор, че суровите храни не само са най-добрите за човек, но и че могат да излекуват болести.

Уигмор е помогнала на баба си да излекува рани, получени по време на Първата световна война, и тогава започва да развива идеята, че яденето на трева е най-доброто, което можеш да направиш за тялото си.

Тази идея се задълбочава и наричайки се Преподобната Ан Уигмор, тя започва да я използва и за медицински цели и твърди, че лекува от артрит до рак и СПИН.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg