Много хора се стремят да следват различни тенденции, свързани с храненето.

Независимо дали става въпрос за поредната диета-хит, определен начин на живот, лишен от дадени хранителни групи, или просто мода в кухнята, всяка година ставаме свидетели на нови и нови течения.

Но има някои, които са, меко казано, странни.

И ако мислите, че това е плод на съвременното общество или опит да създадем хитова Instagram снимка, лъжете се. Защото някои от тях датират от десетки години.

Желирана салата

Има няколко думи, които вероятно никога не би трябвало да се използват за описване на храна, а "желе" е една от тях. През 30-те години на миналия век желираните салати са били хит.

Те не само са лесни за правене, но и могат да бъдат сложени в различни форми. Що се отнася до вариациите, те са много - "Ориенталски компот" (праскови, сок от праскови, лимон или портокал, желатин и …варен ориз) или "Испанска желе салата" (лимонов желатин, люти чушлета, целина, кисели краставички, бяло зеле и оцет).

Блестящо кафе

Блясъкът в храните не е нещо ново, но едва през 2017 г. веригата кафета в Мумбай, наречена Coffee By Di Bella, започва да използва ядлив блясък за своето капучино. Малко след това верига кафета в Обединеното кралство възприема тази тенденция и започва да прави блестящи напитки.

Защо това се прави? Защото става въпрос за презентацията. Информация за това какво се случва с въпросния блясък, след като изпиете кафето, обаче не се дава.

Ядлива трева

Онези житни кълнове, които са популярни днес, имат дълга (и тъмна) история. През 1956 г. Ан Уигмор основава Института по здравеопазване на Хипократ, но става известна едва през 2015 г., когато 11-годишно момиче умира след лечение от левкемия.

Оказва се, че лечението му е било изградено върху твърдото убеждение на Уигмор, че суровите храни не само са най-добрите за човек, но и че могат да излекуват болести.

Уигмор е помогнала на баба си да излекува рани, получени по време на Първата световна война, и тогава започва да развива идеята, че яденето на трева е най-доброто, което можеш да направиш за тялото си.

Тази идея се задълбочава и наричайки се Преподобната Ан Уигмор, тя започва да я използва и за медицински цели и твърди, че лекува от артрит до рак и СПИН.

Галактическа храна

Благодарение на социалните медии - и по-специално на мрежи, като Instagram и Pinterest – се налагат някои хранителни тенденции, чиято популярност зависи от външния вид, а не от вкуса ... и всъщност няма нищо лошо в това.

Просто погледнете тенденцията на десерти с тема „Галактики“. Те изглеждат невероятно и са във всичко - от сладкиши и бисквитки до бонбони и близалки, всички декорирани, за да изглеждат като нещо, което е изтръгнато от нощното небе.

Сирене на чай

Бързо, помислете за два вида вкус, които абсолютно не трябва да се смесват при никакви обстоятелства. Ако смятате, че това са "сирене" и "чай", с вас ще се съгласят хиляди други. Но според някои това е нещо уникално.

Според The Independent тази конкретна тенденция е започнала в Тайван и представлява студен чай, покрит със сирене на прах. Имайки предвид колко сериозно британците приемат чая си, това за тях сигурно е богохулство, но е факт, че модата влиза и там.

Шейк с всичко

Ако трябва да отгатнем какво е това, може би ще решим, че е буркан с шейк, който някой е забравил да измие и е натъпкал с разни неща. И има известна доза истина.

Този шейк е измислен в Австралия и представлява млечна напитка, върху която се слага торта, бонбони, бисквити, близалки и каквото намерите, но кой го е грижа. Идеята е да го снимате и пуснете в Instagram.

Разбира се, след това можете да го изядете. Но хранителните анализатори смятат, че това е една тенденция, която съществува, само за да бъде документирана в социалните медии.

Храна с цветовете на дъгата

Обърнете бърз поглед към почти всички храни, свързани с Instagram, и ще намерите такива. Тенденцията буквално обзема социалните медии, които преливат от торти, тарталети, бургери, месо, колбаси и какво ли не.