Най-странните руски олигарси

6349
Най-странните руски олигарси

Типичният бизнесмен носи строг костюм, има здрави нерви и се отличава с умереност. Но изключения има навсякъде, включително и в бизнеса. Екцентрици, егоцентрици и саркастици има и сред руските олигарси. А най-странните птици сред тях са:

Павел Дуров

Създател и собственик на социалната мрежа в Вконтакте (руски еквивалент на Facebook)

 

С какво е странен?

Не са много бизнесмените, които си позволяват публично да нарекат най-големия си акционер „боклук" и да публикуват снимки, на които му показват непристоен жест. Рекламата на цигари и алкохол в мрежата на Дуров е напълно забранена.

Какво постигна?

През есента на 2010 г. става ясно, че компанията Mail.ru Group притежава 24.99% от акциите на Вконтакте, а до април 2011 г. успява да придобие още 7.5%, оценявайки мрежата на 1.84 млрд. долара.

Герман Греф

Председател на Сбербанк

 

С какво е странен?

След като зае поста през 2007 г., Греф задължи всичките си служители да посещават басейна и спортната зала на банката преди съботните съвещания и възроди традицията на „Сбербанкиадата". Сега хиляди служители на най-голямата руска банка са принудени да участвуват и зимната, и в лятната Сбербанкиада, провеждана на всеки две години. Стигна се до там, че в един момент регионалните подразделения на банката започнаха да наемат спортисти, вместо финансисти.

Какво постигна?

Греф има сериозна заслуга руските пенсионери да се научат да ползват банкови карти, а младите клиенти -интернет банкиране.

Василий Бойко-Велики

Собственик на „Вашъ финансовый попечитель"

 

С какво е странен?

Той излежа присъда за имотни измами, след което промени фамилията си, добавяйки към нея „Велики" и въведе строги религиозни порядки в компанията си. Като за начало накара всичките си женени служители да сключат и църковен брак, след което забрани абортите на служителките.

Какво постигна?

Неговата компания притежава солиден дял имоти и много големи строителни проекти в реализация, компанията за млечни продукти Русское молоко и в крайна сметка бе напълно реабилитиран за миналото си.

Евгений Чичваркин

Собственик на компанията за мобилни услуги Евросеть


С какво е странен?

Той се конкурира със Сергей Полонски за признанието „най-скандален руски бизнесмен". Преди време проведе първоаприлска акция, на която предлагаше безплатен мобилен телефон на всеки, който се съблече до голо.

Никога не е виждан да носи делови костюм- за него джинсите и кафявите маратонки са запазена марка, а по време на заседания обича да качва краката си на заседателната маса.

Какво постигна?

За десет години неговата компания стана най-големият руски продавач на мобилни телефони с над 5000 магазина и печалба от 3.3 млрд. долара. Преди време срещу бизнесмена започна разследване във връзка с отвличане на друг бизнесмен, но обвиненията бяха оттеглени. Все пак това бе достатъчен знак за Чичваркин да отлети за всеки случай в Лондон.

Олег Тинков

Основател на бренда «Тинькофф», собственик на банка Тинькофф-кредитные системы

 

С какво е странен?

През 2003 г. при откриване на ресторант от неговия бренд се сби с местен банкер. В блога му могат да се прочетат и доста нецензурни изказвания по адрес на медиите.

Какво постигна?

Преди време продаде бренда си за 200 млн. евро, а през 2006 г. отвори банка в съдружие с Goldman Sachs.

Сергей Полонски

Съсобственик на Mirax Group

 

С какво е странен?

Именно той бе олигархът, пострадал от юмруците на банкера Александър Лебедев. Извън това през 2008 г. Полонски заяви на всеослушание, че ако цените на имотите не скочат с 25% за половин година, ще си изяде вратовръзката. Те естествено не скочиха толкова, и той, в предаване по НТВ, наистина изяде парче от вратовръзката си.

Полонски е известен и с репликата си: „Който няма милиард, да върви в (...)". Кадри пък показаха как по време на заседание побеснелият бизнесмен хвърля в стената мобилните телефони на служителите си.

Какво постигна?

Преди кризата Mirax Group бе сред петте най-големи руски строителни компании с площадки от над 12 млн. кв. м. Но кризата се отрази тежко на Полонски и компанията фалира.

Валерий Кустов

Собственик на компанията за растителни масла ЭФКО

 

С какво е странен?

Специалист по психология, той кара всеки желаещ да работи за него да провежда интервюто си на детектор на лъжата и после да се подложат на енцефалографско изследване. Който иска повишение пък трябва да прекара месец в трудов лагер, в който да посещава часове по психология и литература и задължително - корпоративния музей на компанията по скифско изкуство.

Какво постигна?

Холдингът е най-големият производител на растителни масла в Русия с годишна печална от 900 млн. долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Reyaza
# 0
06:06 | 18 June 2012
An inteillgent point of view, well expressed! Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg