Най-странните самолетни писти - с гробове върху тях

13336
Най-странните самолетни писти - с гробове върху тях

Новите проекти за градско развитие често засягат частни имоти и земеделски земи. Понякога те включват и гробища. Обикновено в такива случаи останките се изкопават и местят на ново място, а инвеститорите плащат сметката.

Но понякога семействата отказват гробовете на предците им да бъдат преместени, което принуждава строителите да градят около тях. Точно такъв е случаят в Амити, щата Индиана, където точно в средата на пътя се намира гроб. Вижте още за него тук.

Нещо подобно се случва и когато международното летище Savannah/Hilton в град Савана, Джорджия, е в процес на разширяване.

Преди векове тази област е покрита с гори и земеделски земи, принадлежащи на семейство Дотсън. Тяхното семейно гробище съдържа повече от сто тленни останки, включително тези на много роби.

Сред тях са и гробовете на Ричард и Катрин Дотсън, които умират в срок от седем години един от друг в края на 1870-те и началото на 1890-те - почти две десетилетия преди първия полет на братя Райт.

Години по-късно, когато Втората световна война е все по-близо, в района е открито военно летище и голяма част от имотите на семейство Дотсън влизат в пределите му.

Армията премества повечето от тленните останки в гробището Бонавентура, но четири гроба, включително този на Ричард и Катрин Дотсън, остават на място.

След края на войната военното съоръжение се превръща в гражданско летище. През 1960 г. започва неговото разширение и за целта са придобити нови парцели земя. По време на една такава експанзия през 1970 г. тези стари гробове в крайна сметка се озовават на пътя на планираната нова писта.

Тъй като федерален закон забранява преместването им без разрешение на най-близките роднини, летищните власти решават да строят пистата върху тях.

Оригиналното местоположение на двата гроба е маркирано с надгробни плочи в легнало положение на пистата. Те са вградени в асфалта, на около хиляда и сто метра от западния край на писта 10.

Гробовете са близо до края на пистата, така че самолетите не минават върху тях, но пътниците и пилотите могат да ги видят от въздуха.

Днес летище Mathis в американския щат Джорджия е затворено. То обаче също е пример за надгробни плочи, разположени на най-невероятното място.

На повърхността на една от пистите му могат да бъдат видени куп паметници.

Когато летището е построено през 1960 г., семейство Англин дава разрешение пистата да включва гробовете. Според някои членове на фамилията, под нея лежат между 16 до 20 души.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg