Най-тихите места на земята

8724
Най-тихите места на земята

Трудно е да се каже, че едно място е тихо. Колкото и безшумно да бъде то, практически е невъзможно да се измери абсолютно безшумно място.

С постоянния шум, който ни заобикаля от хора, компютри, тълпи, трафик, телевизия и всякаква електроника около нас, често ни се иска да избягаме някъде, където да се насладим на спокойствието и тишината.

И при положение, че на света има над 7 милиарда души, това ще бъде трудно. Но не и ако знаете за следващите места. Дестинации, където няма да чувате нищо друго освен собственото си дишане.

Студио на лабораториите "Орфийлд“, Минесота

Опитното студио на лабораториите "Орфийлд" в Южен Минеаполис държи световния рекорд на Гинес с 99,99-процентно обезшумяване. То бе обявено за най-тихото място на света през 2004 г. За конструирането на свръх шумозащитената камера е използван слой стъклен памук с дебелина 1,6 м, двойни стени от изолирана стомана и 30-сантиметров бетон. Ултра чувствителните тестове дадоха ниво на шума от минус 9,4 dBA.

Лабораторията на Microsoft, Редмънд, Вашингтон

Това е друго място, което държи рекорда на Гинес за най-тихото място на Земята. Аноечната камера на Microsoft в централата на компанията в Редмънд има звуково ниво, което намалява до минус 20,3 децибела, което, според Майкрософт е на "границата на физиката". Независими тестове показват, че фактическото ниво на шум е равно на -20,6 децибела, което е дори под нивото от -16 децибела, заложено при проектиране на лабораторията.

Долината Хох, Вашингтон

Олимпийският национален парк във Вашингтон има определен район, наречен "One Square Inch of Silence" (1 кв. инч тишина). Разположено на 3.2 мили от посетителския център над планина Том Крийк Медоус на река Хох, мястото е в дъждовната гора на Хох. Точното местоположение е отбелязано с малък червен цвят, поставен върху покрит с мъх дървен материал при 47 ° 51.959N, 123 ° 52.221W и 678 фута над морското равнище.

Кратерът на вулкана Халеакала, Хавай

Островите на Хаваите са най-отдалечената голяма островна група на Земята. Така че не е изненадващо, че няма да чуете много шум в близост до вулкана Халеакала, който се издига на височина почти две мили в небето. Масивният кратер се слави като "най-тихото място на Земята", според PBS Хавай. Нивото на шума в кратера е само 10 dBA.

Природен резерват Кроноцки, Русия

Отдалеченият резерват посреща около 3000 туристи годишно. Разположен в далечния изток на Русия, известен като Земята на огън и лед, той е дом на много вулкани, но няма да ги чуете. Районът е просто твърде масивен, изолиран и далеч от цивилизацията. Хората могат да посетят само с одобрени туристически компании, които ще ви отведат на еднодневно пътуване с хеликоптер.

Tak Be Ha Cenote, Тулум, Мексико

Колко очаквате да чуете в подводна пещера? Те са тъмни и обикновено са на мили под земята. Сложете специална лампа и слезте. Там е толкова тихо, че може да чуете капането на вода от сталактитите, образуващи пещерите.

Пустинята Неге, Израел

Да стигнете до това изключително тихо място в Южния Израел изисква шофиране и туризъм. Има няколко места, на които да спрете по пътя, включително град Мицпе Рамон, който гледа към кратера Рамон и предлага невероятна гледка.

Дюните Келсо, Калифорния

Вълшебната тишина в района е очарователна. Тревър Кокс го описва в "Звуковата книга": "На практика нямаше самолети, които да летят над главите ни и само от време на време далечна кола или товарен влак вдигаха шум." Дюните покриват 45 квадратни мили и се издигат на 650 фута над околността.

Национален парк Котловината Макагадикгади, Ботсвана

През голяма част от годината тук е сух период и големите бозайници напускат региона. Това е периодът, в който настъпва невероятна тишина. Най-уникално е преживяването вечер, когато над парка се появяват хиляди звезди.

Хавас Каньон, Аризона

Гранд Каньон е сред най-посещаваните места в страната, но има няколко места, на които няма да чуете никого. Нивото на шума тук, на около 2400 фута под ръба, е ниско от 18 до 23 dBA.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg