Най-умната гъркиня е измамница?

10393
Най-умната гъркиня е измамница?

© Facebook/EleniAntoniadou

Тя получава признание и е удостоявана с международни награди за научната си работа, но сега жената, която беше определяна за един от най-младите и най-големите гръцки умове, е подложена на по-голям натиск от когато и да било.

Възходът и евентуалното падение на 31-годишната Елени Антониаду се превърна в обект на разгорещени спорове между гърците.

Години наред тя дава интервюта, в които се представя за изследовател, който работи за НАСА; експерт по регенеративна медицина; производител на свръхмодерни изкуствени органи; запален противник на трафика на органи и инструктор на астронавти.


Изглежда обаче, че нито една гръцка медия от десетките, които са я интервюирали, не си е направила труда да провери дали всичките тези неща, с които тя е свързвана, са напълно точни, пише BBC.

Преломната точка точка дойде по-рано през месеца, когато гръцкият министър на образованието Ники Керамеус връчи на Антониаду награда на частно събитие за нейния принос към науката.

След това министърът пусна снимка в профила си във Facebook и използва цитат на Антониаду: "Можеш да станеш такъв, за какъвто мечтаеш."

Това предизвика реакция от страна на редица гръцки учени, които са изцяло посветени на лабораторни изследвания и нямат много време за публичност.

Гръцки професор, който преподава във френски университет, решава да направи подробно проучване онлайн, за да види как е възможно толкова млад човек, като Антониаду, да е постигнал толкова много.

Когато публикува резултатите от своето проучване в социалните медии, те пораждат възмущение сред академичната общност. Той е последван и от други, в това число и Greek Hoaxes -  група, посветена на разобличаването на фалшиви новини.

Greek Hoaxes обвинява Антониаду в това, че представя погрешно постиженията си и излиза с редица насрещни твърдения.

Какво е постигнала Антониаду?

Твърдение: Тя е работила по създаването на първата изкуствена трахея в света, която е успешно трансплантирана на пациент.

Насрещно твърдение: Тя е била аспирант в Лондонския университетски колеж, а участието й в операцията е било много смътно. Трансплантацията приключи с един от най-големите скандали в съвременната медицина.

Пациентът умира, след като тялото му отхвърля органа. Дълго след неговата смърт Антониаду дава интервюта в Гърция, заявявайки как е спасила живота му и как той сега живее нормален живот.

Твърдение: Тя твърди, че години наред е работила като изследовател за НАСА.

Насрещно твърдение: Тя е била на 10-седмично лятно училище там и успява да направи множество снимки на съоръженията на агенцията, облечена в дрехи с логото на НАСА. От НАСА отричат тя да работи пряко за агенцията, но не изключва възможността да работи като подизпълнител.

Твърдение: Тя твърди, че притежава научната титла доктор.

Насрещно твърдение: Тя има две следдипломни степени.

Твърдение: Тя е успешен предприемач и главен изпълнителен директор на компания на име Transplants without Donors, която произвежда изкуствени органи за трансплантация.

Насрещно твърдение: Името на нейната компания не фигурира никъде, а интернет домейнът, който притежава, е неактивен.

Кого успява да убеди Антониаду?

Години наред гръцките медии я представят като най-големия гръцки ум от десетилетия. Постоянната публичност често кулминира в най-различни видове отличия, които й се присъждат.

Производителят на играчки Mattel дори направи кукла барби, която изглежда като нея, като част от своята серия Sheroes (Героини).

Дясноцентристката Европейска народна партия пък пусна в Twitter колаж със снимки на най-значимите гръцки личности в последния век, като нейната снимка бе поставена в средата.

 
Тя дори успява да влезе в поредицата на BBC 100 Жени за 2014 г, както и в класацията на Forbes 30 Under 30 за 2015 г.

Как реагира тя на всичко това?

Със засилването на скептичността около нейната личност Елени Антониаду пусна изрязана снимка на награда от НАСА, като заяви, че работи за агенцията и отрече, че опитва да се конкурира с по-възрастните учени.

"Всеки ден продължавам да се уча, като се включвам в обикновени или по-сложни проекти, като този за изкуствения интелект в НАСА, в който участвам напоследък," написа тя.

"За мен целта никога не е била да се сървеновавам с академичната общност или да сравнявам първите ми стъпки в науката като нов изследвател с хора, които се занимават с това от десетилетия. В крайна сметка, важното е да винаги да работиш в сътрудничество, като помагаш на хората около теб да вървят напред, а не надолу."

От BBC неуспешно са се опитали да се свържат с Антониаду за коментар.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg