Най-веселото гробище в света

1731
Най-веселото гробище в света

© instagram.com/rasakiicee

Някои гробища с времето се превръщат в паркове.

Там хората се разхождат и размишляват за смисъла на живота.

В съседна Румъния има едно необичайно гробище. То е станало магнит за туристите по една конкретна причина - твърде весело е.

Намира се в румънското село Сапанта, на около 600 км от Букурещ, на границата с Украйна. Това дълго разстояние обаче не е причина да се откажете да отидете до там. Причините за това са много.

Веселото гробище на Сапанта представлява колекция от над 1000 кръста. Всеки един от тях е боядисан в ярък син цвят.

Вместо снимки има картинки. Те обаче не са прости рисунки, а посмъртни епитафии. В насмешлива форма са и изобразяват покойника и неговия живот.


Така на картинките могат да бъдат нарисувани пристрастия и недостатъци, характерни за починалия. Тук те са показани на света и са се превърнали в “могилно изкуство”.


Понякога рисунките изобразяват как е починал човекът. Някои разказват весели истории, а други са доста тъжни епитафии. Например, на един кръст има дете, което е попаднало под гумите на кола.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Zielińska (@zetmarta)


За основател на традицията се смята местният жител Стан Йоан Патраш. За първи път той решава да нарисува епитафия на кръст през 1935 г.

Черният хумор говори за висок интелект Какво още казват психолозите за хората, които го притежават

Тази идея много допада на местните жители. Скулпторът умира през 1977 г. На неговата могила също има “весел кръст”. На него е написано, че Стан е създател на веселото гробище.

Приживе Стан Йоан Патраш е създал над 700 кръста с епитафии. След неговата смърт делото му е продължено от Дмитрий Поп Тинку, който е негов ученик.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Drona vesela (@dronavesela)


Някои от кръстовете напомнят нравоучителни приказки, а други представляват саркастични истории за починалите и техните пороци. Например, на един кръст четем, че починалият е обичал конете, но не само. “Още едно нещо, което аз много обичах - да седя на бара с чужда жена”.

Този черен хумор в Сапанта е удивителен и привлича туристи от цял свят. Мястото се е превърнало в едно от малкото, където можете да се посмеете на смъртта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg