Най-високият град в света се издържа от незаконни златни мини

14042
Най-високият град в света се издържа от незаконни златни мини

© Instagram

Високо в перуанските Анди, далече над линията на дърветата, се намира стар лагер за добив на злато, който през годините е получил статут на град.

Над 30 000 души живеят в този планински град на надморска височина от пет вертикални километра - най-високото човешко селище в света.

Ла Ринконада (надморска височина: 5.100 метра) е толкова високо, че времето му прилича на това на западния бряг на Гренландия.

Летата са влажни, зимите сухи, дните студени, а нощите мразовити. Средната годишна температура в Ла Ринконада е само 1.2° C.

В действителност, това е по-скоро населено място, отколкото град. Няма пътища, водопровод и канализационна система.

Къщите са изработени от листове от гофрирана ламарина без изолация. Всички мъже работят в мините, докато жените продават стоки, търсят злато в изхвърлени минни скали или печелят пари от проституция.

Миньорите извличат злато с помощта на живак - второто най-изобилно вещество, което може да се намери тук, след златото. Земята, въздухът, водата и снегът в Ла Ринконада са замърсени.

Ако това е град, той трябва да бъде най-бедният и най-тъжният град в света, посочва Amusing Planet.

За разлика от други минни градове, Ла Ринконада не е собственост на определена компания. Напротив, почти всички мини, които действат тук, са неформални, или с други думи незаконни.


Няма администрация. Нищо не се случва в развитието на града. Икономиката не е регулирана. Голяма част от златото, идващо от планината, отива направо на черния пазар.

Минната компания Corporación Ananea, която оперира в града, не плаща заплати на своите работници. Вместо това те работят по архаична трудова система, наречена cachorreo.

При тази система служителите работят тридесет дни без заплащане, а на тридесет и първия им се позволява да вземат толкова руда, колкото могат да носят на изморените си рамене.

Държавите с най-много диамантиПървото място не е за африканска държава

Няма начин да се каже колко злато може да съдържа рудата и в нея често има прекалено малко. И все пак, хиляди хора се мъчат през месеца с надеждата да забогатеят в един-единствен ден.

Въпреки че компанията използва такава нетрадиционна система за заплащане, миньорите продължават да се събират в региона. Между 2001 и 2009 г. населението на Ла Риконада нараства повече от два пъти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg