Не гърците, а гръцкият език е виновен за кризата...

4566
Не гърците, а гръцкият език е виновен за кризата...

Нашият език, а не ние, определя представите ни бъдещето и съответно как ще се подготвим за него, заявява професорът по икономика в Йеилския университет Кейт Чен, който изследвал ролята на граматиката за нашите решения.

По-конкретно той е установил връзка между това колко е развито бъдещето време в езика и действия като склонността към спестяване; навиците, свързани със здравето и това как се подготвяме за пенсия.

В общи линии колкото по-развита е категорията Бъдеще време в езика (strong FTR languages), толкова повече хората са склонни да приемат бъдещето като нещо отдалечено, несвързано с настоящите и съответно – вземат по-малко дългосрочни решения. Такива езици са английският и гръцкият (бел. ред.-българският също спада в тази група).

Напротив – китайският и немският имат слабо развито бъдеще време в езика («weak FTR languages») и хората, за които този език е роден, са по-склонни да приемат бъдещето като част от процеса на настоящето, да се подготвят за настъпването му и да вземат решения за 10-20 и повече години напред.

Ако всичко това ви звучи объркано, проф. Чен дава следния пример: в изречението „Ще ходя на семинар“ (I am going to a seminar) формата „ще ходя“ (съответно «ing» - формата) показва, че действието ще се извърши в бъдещ момент. В китайския език такова разграничение няма и ако преведете същото изречение на китайски, от него изобщо няма да се разбере дали в момента сте или тепърва ще ходите на семинар. Тъй като китаецът „изживява бъдещето по същия начин, по който и настоящето“, обяснява професорът, той ще е загрижен за бъдещите си спестявания точно толкова, колкото и за настоящите.

За да провери хипотезата си Кейт Чен използвал данни за спестяванията, тютюнопушенето и хранителните навици, пенсионните вноски на нации, говорещи различни езици. Те потвърдили мнението му.

Хората, които говорели немски, фински и естонски, отделят 30% повече от дохода си настрана като спестявания и пенсии, от тези, които говорят английски, испански, гръцки.

Сред говорещите немски, фински и естонски има 13% по-малко хора с наднормено тегло, броят на пушачите е по-малък, а здравеопазването по-развито.

В тази светлина гръцката криза изглежда предопределена още от езика на гърците, а проявата й е само следствие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

BeautyArt
# 0
08:03 | 26 March 2012
Your atirlce was excellent and erudite.
Дани
# 1
14:02 | 9 February 2012
Разбира се, че има. Доколкото разбирам делят езиците на strong и weak. В BG език има 4 бъдещи времена, в немския - едно, и то исторически е било сегашно, придобило значение на бъдеще с развитието на езика.
lala
# 2
16:02 | 8 February 2012
Не съм компетентна за финландски или естонски езици, но в немския език има форма на бъдеще време, така че примерите са най-малкото съмнителни
huibai
# 3
10:02 | 8 February 2012
съгласен за бюджета, ноне и с бъдещето време - в действителност такова няма в никой (най вероятно) език там където се говори за бъдеще време има петрифицирана т.е. преминало в морфологията представяне на едно действие като желано и искано
baihui
# 4
21:02 | 7 February 2012
ne mi e izvesten ezik v koito da niama badeshte - pak niakoi nekadaren idiot se e opital da si opravdae budgeta kato udari gaza v tavana
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg