Не понасяте пътуването до работа? Всичко е в главата ви!

1920
Не понасяте пътуването до работа? Всичко е в главата ви!

Мразите ли пътуването си до работа сутрин? Няма нужда да сменяте жилището или работата. Проведено наскоро проучване показва, че има лесен начин да превърнете това изгубено време във възможност.

Хората се чувстват по-удовлетворени на работа и по-малко емоционално изтощени, когато полагат съзнателни усилия, докато пътуват до работното си място, да мислят за това какво трябва да свършат този ден и как то се вписва в дългосрочните им планове, сочи ново проучване на бизнес училището към Харвардсакия университет.

Те също така пътуват по-щастливи до работа.

Авторите на проучването наричат този тип мислене “ориентирана към цели проспекция” и обясняват как то може да намали напрежението от пъруването до работа.

От Wall Street Journal са разговаряли с един от авторите на проучването - Джон Яхимовиц, за получените резултати и за това как промяната в нагласата ни сутрин може да помага на кариерата.

Ето как отговаря той на няколко въпроса:

Как точно действа “ориентирана към цели проспекция ” ?

Просто отделете няколко минути, за да помислите за целите си: какво трябва да направя днес, за да постигна тези цели? По-важно е да влезете в подходящата нагласа, така че, когато стигнете до офиса, вече да сте в работен режим и да не ви се налага да наваксвате.

Необходима ли е силна воля?

Открихме, че хората с по-голям самоконтрол е по-малко вероятно да бъдат засегнати негативно от пътуването до работа. Този тип хора използват определен модел на мислене. Те заделят известно време, докато пътуват, за това да помислят върху програмата си за деня, с кого имат срещи, какво ще правят по време на тези срещи и какви са по-общите им цели.

“Ориентирана към цели проспекция” е начин за постигане на същите реултати от страна на хора, които не мислят по този начин.

Това означава ли, че ако имате слаб самоконтрол, вие мразите ежедневното си пътуване до работа?

Не, просто можете да използвате същата енергия, която усещат тези хора, за да сте по-положително настроени по отношение на пътуването ви до работа. Когато казахме на участниците в проучването да практикуват ориентирана към цели проспекция, открихме, че тези, които го правят, не намират пътуването си за работа толкова стресиращо.

Колко време трябва да отделяте, за да размишлявате върху целите си, докато пътувате за работа?

Това зависи от вас. Може да си отделите известно време за слушане на музика, научаване на чужд език или какво искате друго. Важното е, че просто трябва да си мислите за това, а не да отмятате неща по списък, като да изпращате имейли.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg