Това е въпрос, който провокира ожесточени дебати, но експерти смятат, че най-накрая са открили идеалното място за съхраняване на яйца.

Тези, които подкрепят съхраняването на яйцата в хладилника, вместо в шкафа, несъмнено ще почувстват, че са били прави, но може да се замислят, преди да ги слагат на вратата.

Според списание Good Housekeeping, яйцата трябва да бъдат в оригиналната си опаковка и да бъдат съхранявани на средния рафт в хладилника, за да се избегнат температурни промени и разваляне.

„Вратата не само е най-топлото място в хладилника, но е и най-податлива на температурни промени“, пише Сара Бенуел, редактор в списанието. „Яйцата са в най-добро състояние, когато се съхраняват при постоянна температура, затова препоръчваме да се държат в хладилника на средния рафт.“

От British Egg Information Service съветват: за постигане на „оптимална безопасност“ яйцата трябва да се съхраняват в кутии при постоянна температура под 20 градуса по Целзий и далеч от силно миризливи храни, тъй като яйцата лесно абсорбират миризми.

„Опитайте да не ги местите прекалено често между много ниски и много високи температури, като например между топла кола и хладилника, или хладилника и топлата кухня. Най-добрата практика е да съхранявате яйцата в хладилника. Така температурата винаги е постоянна и яйцата ви ще бъдат възможно най-пресни.“

Експертите от Ветеринарния факултет към Бристолския университет доктор Розамунд Беърд и доктор Джанет Кори също споделят тезата, че съхраняването на яйцата в хладилника е най-сигурният начин да се избегне риска от салмонела.

Популярни готвачи, като Найджел Лоусън и Джейми Оливър, също защитават тезата, че е добре яйцата да се съхраняват в хладилника.

И двамата твърдят, че това не е задължитъелно, но пък съхраняването в хладилника ги запазва пресни за по-дълго време.

Лоусън обаче препоръчва за хората, които разполагат с достатъчно време, яйцата да се оставят за около час, за да се затоплят, преди да се готвят.

Популярният шеф-готвач Реймонд Блан пък е на противоположното мнение. Той критикува погрешния навик на хората да слагат всичко в хладилника, въпреки че често това не се налага.

През 2013 г. от Daily Mail опитаха веднъж завинаги да сложат край на този дебат.

Изданието поръча на лаборатория за изследване на храни в Йоркшир да сравни качеството на опаковка яйца, държани две седмици в хладилник, с това на опаковка, която е била извън хладилника в продължение на същия период.

Заключението на лабораторията е, че между двете опаковки не е имало никаква разлика.