Недоспиването действа като наркотик. Защо?

3619
Недоспиването действа като наркотик. Защо?

© pixabay.com

През младите си години много хора подценяват важността на съня и биоритмите. Те смятат, че винаги имат достатъчно енергия, за да се справят в екстремни случаи на недоспиване.

Последното обаче действа като наркотик, провокирайки привикване. Звучи ви странно? Сега ще ви обясним.

Допаминът и хормонът на съня мелатонин работят в противофаза. Мелатонинът потиска активността на допаминовите неврони. Ако ние ограничим работата на мелатонина, т.е. до късно седим на светло, балансът мелатонин-допамин се накланя в полза на последния.

През деня допаминът се натрупва, а чувствителността на центъра на награждаване се повишава, особено при хората в преддепресия и депресия. Понижаването на нивото на допамина засилва дневната сънливост и води до фрагментация на съня.

Влошава се работата и на ред хормони – например лептин. Намаляването на удовлетворението от деня води до това, че чувствителността на допаминовата система за награждаване става по-висока и човек има предразположеност към забавления вечерно време.

Поради това заспиването става трудно. Човек се стреми да удължи доброто самочувствие, което се проявява у него вечерно време. Оттук недоспиването е неизбежно.


Хората често не спят и лягат късно, тъй като мозъкът им отчаяно се опитва да изстиска повече допамин през вечерните и нощните часове. Всякакви удоволствия вечер са „по-вкусни“, когато мозъкът отделя повече допамин.

Съгласете се, че еклерът и сериалът вечерно време ви се струват по-сладки и по-интересни. Поради това хората несъзнателно са привличани от „късните забавления“. Колкото по-малко радости има през деня, толкова по ни се иска да се забавляваме вечер. Както казват някои – „да си поживеят поне вечерно време“.

Поради това проблемът е в незнанието на тази зависимост. Нормализирането на режима става посредством пренастройване на дневния график.

Ако недоспивате систематично, рязко се променя количеството на допаминовите D2 рецептори. При това нивото на допамина остава същото. Колкото повече бодърствате, толкова по-силно се понижава нивото на D2 рецептора.

От други изследвания знаем с какво е опасно понижаването на количеството на D2 рецепторите: то повишава риска от импулсивно поведение, употреба на наркотици, затлъстяване, хазартни игри и др. Ниското количество на рецепторите води до понижаване на удоволствието от живота и способността да се учим от грешките си.

Тези промени засягат и мисленето. Анализ на игра на шах показва, че извън зависимостта от вашия хронотип, сутрин се правят по-обмислени ходове, а вечерно време – стратегията на игра е по-бърза и рискована.

Седем ефективни съвета за контрол на желанието за сладкоЗаменете с правилните храни

Заключение:

1. Повече удоволствия сутрин и през деня. Колкото повече удоволствия, общуване и резултати са налице през този период от денонощието, толкова по-малко ни привличат храната и социалните мрежи вечерно време. Помнете – дефицитът на удоволствия води до нарушаване на съня.

2. Разтворете широко „вратата“ на съня. Тя има две крила. Първата е мелатонинът – много светлина сутрин и през деня, ограничаване на светлината вечерно време. Втората е умората. Трябва да се натоварвате достатъчно – физически и умствено. За да заспите, трябва да сте добре уморени.

3. Утрото е по-мъдро от вечерта. Когато трябва да вземате решения, а те са свързани с оценка на риска, препоръчва се да ги правите само сутрин. Наистина утрото е по-мъдро от вечерта.

4. Вечерта е по-творческа. Промяната на чувствителността към допамина на различните рецептори, натрупването на допамин води до по-висока импулсивност, спонтанност, креативност и творчество. Най-важното е да творите на бюрото, а не да търсите удоволствие в хладилника или в бара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg