Необвързаните тийнейджъри са по-щастливи, сочи ново проучване

630
Необвързаните тийнейджъри са по-щастливи, сочи ново проучване

© Pixabay

В поколения тийнейджърски филми - от “Шестнадесет свещи”, през “Баровки” до тазгодишния “Зубрачките”, срещите и свалките в гимназията са представяни не само като обред, през който трябва да се премине, но и като признак за това, че един юноша е уверен и социално приспособен.

Дали обаче това е така?

Ново проучване сочи, че тийнейджърите, които остават необвързани през тези формиращи характера години, всъщност са по-щастливи от тези, които изпитват върховете и дъната предлагани от изпълнените с хормони връзки на тази възраст.

Излизането на срещи е считано за нормална и често важна част от развитието на един тийнейджър, а над една трета от американските юноши на възраст между 13 и 17 г. са имали някакъв вид романтично преживяване, като процентът скача на 44% за възрастта между 15 и 17 г., според Pew Research.

Романтичните срещите всъщност са важен начин за развиването на социални умения и за израстването в емоционално отношение.

Това обаче също така означава, че две трети от тийнейджърите не излизат на срещи. Брук Дъглас от Колежа по обществено здраве към Университета на Джорджия се чудела какво ли се случва с тези самотни сърца.

“Това означава ли, че тийнейджърите, които нямат гаджета, са неприспособими по някакъв начин? Че те са неудачници?”, казва тя пред онлайн изданието на Университета на Джорджия. “Няма много изследвания, които са разглеждали характеристиките на необвързаните млади хора и затова решихме, че искаме да научим повече.”

Затова тя анализира данни, събрани от нейната колежка Памела Орпинас, която проследила развитието на група юноши в Северна Джорджия в периода от 6-и до 12-и клас. Всяка пролет студентите предоставяли информация за това дали са имали романтични изживявания или не, както и за социалните и емоционалните фактори, като отношенията им с приятели, техните отношения у дома и в училище и дали показват симптоми на депресия или пък имат самоубийствени мисли.

В проучването са участвали и техните учители, които споделяли информация за поведението на всеки ученик. Резултатите показали, че учениците, които са необвързани, са имали сходни и дори по-добри междуличностни умения от съучениците им, които имали романтична връзка, пише MarketWatch.

Нещо повече, техните учители поставили значителни по-високи оценки на необвързаните ученици по отношение на социалните и лидерските умения, отколкото на съучениците им, които имали връзка. Както самите ученици, така и учителите пък казвали, че тийнейджърите, които нямат романтични отношения, били по-щастливи и не толкова депресирани.

Броят на учениците, които са споделили сами, че се чувстват тъжни или в безнадеждно положение, също така е бил “значително по-нисък” в групата на необвързаните.

“Накратко, открихме, че необвързаните ученици се справят добре и просто следват различно здравословно развитие, в сравнение с връстниците им, които са открили любовта,” казва Орпинас.

Официалните статистически данни показват, че тийнейджърите в САЩ ходят на срещи по-малко, отколкото в миналото, като броят на учениците в 12-и клас, които все още са необвързани, скача от 14% през 1991 г. до 38% през 2013 г. Делът на тийнейджърите, които са правили секс, пък намалява от 54% през 1992 г. до 40% през 2017 г.

Авторите не предоставят обяснение защо тези деца са по-щастливи сами. Проучвания при възрастните обаче показват, че известно време, което човек прекарва сам със себе си, може да подобри качеството на живот.

Има също така проучвания, които показват, че много необвързани хора са повече физически активи и имат по-нисък индекс на телесна маса от хора, които имат сключен брак.

Освен това, търсенето на любов не излиза никак евтино: средностатистическият американец харчи 1 596 долара годишни за срещи, като тях влизат разходите за поддръжка на външния вид и сметки в заведения. Така че, ако човек е сам, това се отразява по-добре на бюджета  му.

Има много ползи и от това човек да има хубава романтична връзка, разбира се. Основното е, че всеки от двата избора на начин на живот е нормален.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg