Неочаквани ползи от прекараното в самота време

7049
Неочаквани ползи от прекараното в самота време

Нашата култура непрекъснато ни подтиква към това да контактуваме с други хора - социален живот, работа в екип, членство в клубове и групи... Да бъдеш зает означава да си амбициозен, целенасочен и успешен.

Но понякога прекалената ангажираност и заетост може да се окаже не толкова положителна. Когато сте прекалено обвързани с работа и ангажименти, едва ли имате достатъчно време за почивка и сън (което е изключително важно за вашето здраве) и надали оставате сами.

А това означава наистина сами - без да проверявате имейла си, без социални медии или сърфиране в интернет.

Само си помислете колко много от великите и успели творци са прекарвали дни, а понякога и месеци в самотата. И изглежда не е случайно. Ето някои неочаквани, но много реални ползи от това да прекарвате времето си сами:

Увеличава емпатията


Някои терапевти теоретизират, че само времето всъщност е решаващо за разбирането на емоциите на другите. Когато сте в компанията на много хора, може да намалите способността си да виждате нещата извън перспективата, възприета от вашата конкретна група.

Насърчава интелигентността

Това, разбира се, зависи отчасти от начина, по който прекарвате сами времето си – хоби, четене… Проучвания сочат, че четенето има огромен брой преимущества, включително превенция при болестта на Алцхаймер. И тъй като спите достатъчно, почивате и предотвратявате дегенерацията на мозъка.

Би могло да подобри вашия социален живот

Екстроверт или интроверт, няма значение, но прекалено многото социални контакти могат да ви изтощят. Малко усамотение помага, за да прецените по-добре хората, с които комуникирате и да отсеете ценните за вас личности. 

Имате повече енергия

Най-ефективният начин за почивка? Според едно огромно проучване, наречено The Rest Test, това е … почивката. Времето сами е необходимо, за да си починат истински тялото и ума - и колкото повече си почивате, толкова повече енергия ще имате по-късно.

Не е нужно да спите. Може дори само да медитирате или да се разтягате.

11 неща в дома ви, които ви правят нещастниВреме е да преосмислите декора у дома

 

Повишава производителността

Работата от дома може би е добра идея, ако искате да правите повече неща. Изследванията на работното място показват, че хората, които прекарват време, заобиколени от други хора, изпълняват по-малко задачи през целия ден.

Колкото и да се наслаждавате на това, че сте заобиколени от колеги, понякога производителността ви може да се възползва от малко самота.

Предизвиква креативността

"Без усамотеност не е възможно да вършиш сериозна работа." Знаете ли кой е казал това? Пикасо. Да бъдеш сам с мислите си, означава да им дадеш пространството, от което се нуждаят, за да се проявят.

Помага да управлявате стреса

Когато сте сами, сте по-способни да се организирате, да планирате задачите си и нямате разсейващи фактори. А това е предпоставка за по-малко стрес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg