Невероятни факти за Антарктика, които са 100% истина

9900
Невероятни факти за Антарктика, които са 100% истина

© Pixabay

Има толкова много неща, които все още не знаем за нашата планета - Земята. Това е особено вярно, когато става въпрос за места, които са отдалечени, трудни за достигане и където климатът е суров и враждебен.

Това прави Антарктика едно от най-мистериозните места на планетата - това е ледена, отдалечена пустиня с много тайни, които все още не са разкрити.

Континентът е толкова голям, че изглежда сякаш учените едва сега започват да изследват неговите огромни територии и скрити съкровища.


Вижте някои от най-интересните факти за най-суровата пустиня в света - те са невероятни, завладяващи и дори обезпокоителни:

Американски учен е единственият, който е използвал приложението за запознаства Tinder от пределите на ледения континент

Американски учен е първият и единствен човек, който си е уредил среща чрез Tinder от пределите на ледения континент. Една студена и самотна декемврийска нощ мъжът, който провежда изследвания на Антарктика, решава да се присъедини към приложението за запознаства само за забавление.

Иска да види дали на ледения, самотен континент има жени. Отначало не се появяват профили, но след като разширява радиуса на местоположението си в приложението, той всъщност намера представител на нежния пол: друг изследовател, само на 45 минути с хеликоптер. Двамата се срещат малко по-късно.

Има места в Антарктика, които не са виждали дъжд или сняг през последните 2 милиона години

Само около 1% от континента (4000 км) не е покрита постоянно с лед - такива зони се наричат сухи долини или антарктически оазис.

Те се смятат за най-суровите пустини в света и според учените, над тях дъжд или сняг не са валяли почти 2 милиона години. Според проучване, водено от австралийски учени, поради промените в климата, зоните, свободни от лед в Антарктика, е възможно да се увеличат с до 25% до края на 21 век.

Това би могло да промени драстично биологичното разнообразие на континента.

Има водопад в Антарктика, който се нарича "кръвопада"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от InquiBox (@inquibox) на

Не се притеснявайте - по него не се стича истинска кръв. Преди 5 милиона години, с нарастването на морското равнище, Източна Антарктика е наводнена и се образува солено езеро. След милиони години над него се оформят ледници.

Докато замръзва, водата отдолу става още по-солена. Днес тя е три пъти по-солено от морската вода и следователно не е възможно да замръзне.

Водата под ледника Тейлър, който захранва "кръвопада", съдържа много желязо и когато се осъществи контакт с въздуха, то се окислява и се получава червено оцветяване.

В Антарктика са открити повече метеорити, отколкото навсякъде другаде по света

Според учените, метеорити могат да паднат във всяка част на Земята с почти еднаква вероятност. Ако обаче това се случи във влажен климат в джунглата, те ще корозират.

В Антарктика, където климатът е изключително сух, вероятността от корозия почти не съществува. В допълнение към това, скалите се открояват повече на бялата ледена повърхност.

И накрая, понякога пътят на ледените блокове в Източна Антарктика към морето е възпрепятстван. Ако те останат на едно място дълго време, силните ветрове и слънчевата светлина могат да изпарят горните им слоеве и да разкрият много по-стар лед и големи концентрации на метеорити в него.

По този начин повече от 20 000 проби от скали от неизвестни източници са събрани от 1976 г. насам.

70% процент от прясната вода в света се намира в Антарктика

Около 90% от световния лед и 70% от прясната вода се намират в Антарктика. Ако целият антарктически лед се разтопи, морското равнище в света ще се издигне с около 61 метра.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg