Невероятните фактори, които определят заплатата ви

1230
Невероятните фактори, които определят заплатата ви

Някои несправедливости се понасят по-добре, когато се знае на какво се дължат. Оказва се, че за ниската заплата е виновно не скъперничеството на шефа, а ръстът ни.

Оказва се, че по-високият ръст има съвсем конкретно монетарно изражение. Заплатата на човек расте заедно със сантиметрите му. Който не вярва, да прочете студията на икономиста Фабиан Спанхел, която дори беше отличена с награда.

В Германия поне, чистите месечни заплати нарастват за всеки сантиметър ръст с по 0.74% при мъжете и с 0.69% при жените. За лаиците в статистиката това може и да звучи като незначително, но сумираният ефект е твърде сериозен: мъже с ръст от 192 сантиметра получават на час с 26.7% по-високо нетно възнаграждение от тези, които са се извисили само до 163 сантиметра. Феноменът бил освен това характерен не само за Германия, но и за други държави.

Оказва се, че има и ред други зависимости, които на пръв поглед изглеждат невероятни.

Според студия на Германския институт за икономически изследвания най-високите заплати получават хора с умерена консумация на алкохол. Ценителите на вино например получават средно с 1 до 10 процента по-високи брутни заплати от пълните въздържатели, при това при еднакво образователно равнище.

Любителите на бира също извличат известни изгоди от алкохолното си предпочитание, но само ако живеят в провинцията.

Точно обратното важи за любителите на алкохолни коктейли: те пък е добре да си търсят работа в градовете. Какви са причините за всичко това, може само да се гадае.

Едно от предположенията гласи: консуматорите на алкохолни напитки имат повече възможности след работа да се срещат с хора из заведения, където на чашка вино да укрепват професионалните си контакти.

Каква роля играе професионалната ориентация за височината на месечните доходи може да се види от редица статистически таблици. От тях става ясно, че възпитателките с по 2000 евро брутно месечно възнаграждение остават в дъното на класацията, докато икономистите печелят поне два пъти повече. А за да стигне човек до идеята, че и изборът на професия зависи от човешкия ръст в сантиметри, явно трябва да е следвал статистика.

Във всеки случай, в студията си Фабиан Спанхел доказва, че по-високите на ръст хора много по-често работят в по-добре платени професии и на ръководни позиции.

Има обаче утеха и за по-ниските.

Анализирайки нарушенията на футболисти и реакциите на съдиите, учени от университета в Ротердам доказали, че дребните по-рядко ги наказват...

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg