„Гледайте, но не пипайте“ - това правило важи в повечето музеи по света, но не и в този, за който ще ви разкажем.

Вместо това посетителите се насърчават да "опитат" експонатите, посочва Daily Mail.

Наскоро отвореният Cité Internationale de la Gastronomie (Международен град на гастрономията) в Лион, Франция, има за цел да потопи посетителите в света на френската и глобалната гастрономия, използвайки всичките им пет сетива.

Посетителите на атракцията, разположена във възстановения Grand Hôtel-Dieu, ще имат шанса да разберат доста любопитни неща - от това как храната се е развила през вековете до създаването на атрактивна маса за вечеря.

Експонатите в музея включват менюта, рецепти, филми и фотографии. Освен това има и набор от интерактивни експонати, като атлас на гастрономията, сензорни екрани и карта, на която посетителите могат да се запознаят с кухни от цял ​​свят.

Това е най-добрият майстор-готвач в светаВ топ 100 на списание Le Chef влизат 41 французи

На всичкото отгоре посетителите ще имат възможност да вземат участие в поредица от дегустационни сесии и кулинарни работилници, в които се насърчава участието на публиката.

По-голямата част от третия етаж на атракцията е посветена на тези събития.

Храната, която посетителите могат да опитат тук, рядко ще се повтори. В различни дни ще има различни теми, вариращи от храна от конкретна страна до специализирани ястия на определени местни готвачи.

Местоположението на музея не е случайно. Лион отдавна се смята за сърцето на френската кухня. Градът и неговите околности са дом на 39 000 ферми, а в региона се правят 80 отлични вина.

Говорейки за откриването на Cité Internationale de la Gastronomie, кметът на Лион Дейвид Кимелфелд заяви: „Гастрономията на Лион - бижу в короната на френското изкуство на живот, признато като част от световното наследство на ЮНЕСКО, е неразделна част от идентичността на града и неговата привлекателност и репутация".

Музеят ще бъде отворен в неделя до петък от 10 до 19 часа, както и в събота от 10 до 22 часа.