Невероятният живот на Лари Пейдж

5806
Невероятният живот на Лари Пейдж

Глория и Карл Пейдж се сдобиват с втория си син Лоранс Пейдж на 26 март 1973 година. И двамата са компютърни специалисти, завършили Университета в Мичиган, така че малкият Лари израства в среда на изобилие от компютри.

Двамата родители записват сина си в училище Montessori, известно с програми, развиващи независимостта и креативността на учениците си. Безспорно това оказва въздействие върху Лари Пейдж, който към днешна дата, като съосновател на Google и изпълнителен директор на Alphabet, е един от най-влиятелните хора в света.

Интересен е фактът, че и другият съосновател на Google – Сергей Брин, също е учил в училище Montessori, като там е завършил и Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на Amazon.

На 12-годишна възраст Пейдж прочита биографията на брилянтния изобретател Никола Тесла, починал в дългове и нищета. Това го вдъхновява да си постави за цел не само да създаде технология, която да промени света, но и да се сдобие с бизнес умения, чрез които да я разпространи.

„Установих, че да изобретяваш разни неща не е достатъчно. Наистина трябва да можеш да ги разпространяваш по света, за да могат хората да ги ползват“, коментира Пейдж.

Освен да се занимава с електроника, Пейдж също така свири на саксофон в ранните си детски години.

Докато завършва университета в Мичиган, Пейдж проявява сериозен интерес към бъдещето на транспорта - нещо, от което се интересува и към днешна дата. Той се присъединява към университетския тим за създаване на кола на слънчеви батерии.

Към днешна дата компанията майка на Google – Alphabet, работи по разработването както на автономен автомобил, така и на база от данни за подобряване на транспорта.

След дипломирането си Пейдж се насочва към Станфорд за получаване на докторска степен. Там той среща Сергей Брин - през 1995 година, като двамата се сприятеляват, благодарение на общия им интерес в сферата на компютърните технологии.

На 23-годишна възраст Пейдж се събужда внезапно след сън, озарен от идеята да „свали цялата интернет мрежа“. Той започва работа над идеята да класира уебстраниците по техните „входящи връзки“ вместо по това колко пъти са съдържали търсената дума.

В тази идея той въвлича и Сергей Брин и двамата започват съвместна работа по интернет търсачка, която първоначално наричат BackRub.

Пейдж и Брин регистрират домейна Google.com през септември на 1997 година, като си поставят за мисия да организират цялата налична информация, достъпна в интернет.

Лари Пейдж признава, че той е по-скоро по „големите картини и идеите“, отколкото по реализирането им, защото не харесва взаимоотношенията с останалите хора. Като лидер той е фокусиран основно върху резултатите.

Като мениджър изпълнителният директор на Alphabet се ръководи от следните правила:

1. Не делегирай: прави всичко сам, за да може нещата да се свършват по-бързо.

2. Не се меси, ако не добавяш стойност. Остави хората да си вършат работата и да комуникират помежду си, като през това време ти можеш да правиш нещо друго.

3. Не бъди бюрократ.

4. Идеите са по-важни от възрастта. Само защото някой е по-млад, не означава, че не заслужава уважение.

5. Най-важното нещо, което можете да направите, е да спрете някого да направи нещо с думите: „Не. Точка.“ Ако казваш „не“, трябва да помогнеш да се намери по-добър начин, за да се свърши задачата.

Пейдж е изпълнителен директор на Googlе до 2001 година, когато позицията е предоставена на Ерик Шмид. Постът е поверен на Шмид, до голяма степен благодарение на наличието на опит в програмирането и предприемачеството.

През 2007 година Лари Пейдж все още има усещането, че отделя твърде много време на срещи. Затова освобождава личните си асистенти и всеки, който иска да говори с него, на практика трябва физически да го проследява.

Дори и през този период обаче той все още е много активно зает с продуктовата и концептуалната визия на Google, като придобива компанията на Анди Рубин – Android, без на практика да информира Ерик Шмид до финализиране на сделката.

След десет години обаче Пейдж решава отново да заеме поста изпълнителен директор на компанията - през 2011 година. Преди края на 2012 година под ръководството на Лари Пейдж Google пуска социалната мрежа Google+, както и първия си лаптоп от серията Chromebook.

Пейдж ръководи Google до 2015 година, когато се прави преструктуриране на компанията и интернет търсачката се влива в компанията майка Alphabet, като става новия й изпълнителен директор.

Заемането на поста изпълнителен директор на Alphabet „ще помогне да се постигнат по-амбициозни цели“, пише Лари Пейдж в писмо към своите служители. В резултат на това „ще се подобри животът на възможно най-много хора“, се казва още в неговото изявление.

На настоящата си позиция Пейдж прекарва повечето от времето си, проучвайки нови технологии и срещайки се с нови хора с идеи относно това каква може да е следващата нова технология, в която да инвестира Alphabet.

В момента Лари Пейдж е 12-ият най-богат човек, според класацията на Forbes, с нетна стойност на богатството си в размер на 37.4 милиарда долара.

Пейдж не парадира с богатството си, но живее добре. Той, жена му и двете им деца живеят в къща за 7 милиона долара, а през 2011 година си купи яхта за 45 милиона долара.

Лари Пейдж също така насочва част от богатството си към каузи, в които вярва. Той е личен инвеститор в компании като Planetary Resources, целяща добив на минерали от астероиди, както и в Tesla.

През 2006 година основава фондацията The Carl Victor Page Memorial Foundation в памет на своя баща. Тя е с активи на стойност над 1.37 милиарда долара към края на 2014 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg