Невероятно груби и изненадващи хигиенни практики от историята

1805
Невероятно груби и изненадващи хигиенни практики от историята

От началото на съществуването си хората са се опитвали да останат чисти и спретнати. Разбира се, това e означавало различни неща в различно време. Например, не всяка култура е имала мивки или вани,  а по-лошото е, че светът дори не е знаел за микробите или инфекциите.

Нещата, които приемаме за даденост днес, като душ, миене на ръце, тоалетни, кошчета за боклук и канализация, са изглеждали коренно различно, а вътрешните водопроводи на практика не са съществували в някои култури. Хората не са можели просто да използват банята в къщата и да изхвърлят отпадъка, а са търсели къде да го скрият.

Точните методи варират от култура до култура, но неща като тоалетна хартия и течаща вода със сигурност не са били част от решението. Във всеки случай хигиената се е променила през вековете, но кои са най – изненадващите навици, вижте в следващата класация.


Дрехи

Сигурно сте се чудили за това и отговорът е не, хората не са се преобличали. Дори не и кралските особи. Обикновено са имали само 4 тоалета - по един за всеки сезон.

Раждане

По време на раждането на жените обикновено се дават олио и оцет, заедно с орлова тор (всички предназначени да облекчат болката им).

Болест

Ако сте били болни в миналото, решението обикновено включва пиявица. Защо? За да се отървете от „лошата кръв“.

Перуки

Както може да подозирате, те обикновено са били заразени с въшки. Нещо повече, те са оформени с животинска мазнина и миришат доста неприятно.

Измиване на лице

Благородниците миели лицето си всеки ден...с урина. Не се изненадвайте обаче, защото тя все още се предлага като дезинфектант до ден днешен.

Оплешивяване

Рецептата е била - пилешки изпражнения, смесени с калий, които се втриват в скалпа, за да се излекува оплешивяването.

Къпане

Повечето хора се къпят в една и съща вода. Тъй като повечето нямат вани у дома, баните обикновено са общи.

Ходене до тоалетна през нощта

Ако е трябвало да отидете до тоалетната посред нощ, най-вероятно просто е трябвало да бръкнете под леглото за леген. Когато приключите, просто ще го плъзнете обратно под леглото и ще заспите. Най-грубата част? Легените се изпразвали направо през прозореца на улицата.

Бърсане

Кралете обикновено са имали човек, който да ги забърсва. Неговата работа е да носи наоколо преносимата тоалетна на краля и нуждите за почистване. Разбира се, трябвало е да помага и за изтриването след това. Противно на това, което може би си мислите, тази позиция всъщност е силно желана и често се дава на синове на благородници. Колкото до селяните, те използвали листа.

Миене на зъби

Римляните са използвали мозъка на мишката, за да си мият зъбите.

Антисептици

След виното, урината е била най-разпространеният антисептик през викторианските времена.

Отпадъци

Често те просто са били хвърляни в помийна яма недалеч от къщата. Разбира се, това означавало и развъдници на болести.

Пране

В редките случаи, когато трябвало нещо да се изпере, обикновено става със смес от луга и урина.

Хирургия

В миналото не е имало такива неща като стерилни хирургически инструменти. Освен ако не смятате, че скалпелът, напоен с урина, е чист...

Миене на ръце

В замъците и големите къщи обикновено е имало място за миене на ръцете по време на хранене. Извън това обаче измиването почти не съществува. Само не забравяйте, че хората все още не са знаели за микробите и бактериите.

Дезодорант

Не са го имали. Почти всички миришат, но никой не забелязва, защото са свикнали с това. Кралските особи обаче понякога използвали цветя, за да миришат по-добре.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg