Nissan с решение срещу ползването на смартфон, докато шофираме

4825
Nissan с решение срещу ползването на смартфон, докато шофираме

© Nissan

Чатенето по телефона, докато шофираме, е нещо лошо. Всъщност правенето на каквото и да било с телефона, докато шофираме, освен ако не отговаряме на телефонно обаждане с хендсфрий, е глупаво и опасно.

Понякога обаче, след като чуете онзи звук, изкушението е просто прекалено силно. И докато се усетите, вече отговаряте на напълно неуместно съобщение, докато излагате собствения си живот и живота на други хора на опасност.

От Nissan имат интересно решение на този проблем. То се наричан Nissan Signal Shield и на практика представлява изолирана клетка за вашия телефон — отделение, което блокира електромагнитните сигнали (това включва Wi-Fi, Bluetooth и мобилните сигнали), както изходящи, така и входящи. Ако сложите телефона си в това отделение, той ще остане безмълвен, докато не го извадите отново от там, пише Mashable.

Майкъл Фарадей изобретява Фарадеевия кафез през 1836 г. В най-проста форма това е мрежа от проводникови материали, които блокират електромагнитните полета.

Изобретението на Nissan, което е базирано на този принцип, в момента е само прототип, инсталиран в модела Juke. Той обаче лесно може да се превърне в реалност. Според Nissan, 18% от шофьорите признават, че чатят зад волана, а всичко, което би помогнало този процент да се намали до нула, си заслужава.

Тук изникват и няколко въпроса. Как ще може да се слуша музика от телефона в колата, докато шофираме? От Nissan твърдят, че изобретението им позволява телефонът да остане свързан чрез кабел с аудио системата в колата, но въпреки това няма да получава обаждания или съобщения.

Друг евентуален проблем може да изникне в случай на катастрофа; вместо да предава вашето местоположение и евентуално да потърси помощ, вашият телефон ще се стои полуумрял в това отделение. Това обаче е рядък случай, който може да бъде решен с отделна функция на автомобила.

Nissan не е първата компания, която се опитва да се бори с проблема със смартфоните, които разсейват шофьорите. Миналата седмица Samsung пусна приложение, което в момента се тества в Холандия и автоматично отговаря на съобщения, докато шофирате.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg