Норвегия ще изгради първия подводен тунел за обществено ползване

46541
Норвегия ще изгради първия подводен тунел за обществено ползване

Норвегия е на път да осъществи интересен и амбициозен план – да изгради подводни тунели, които ще позволят на пътниците да се придвижват с лекота между многото фиорди.

Към момента единственият начин да се премине през водното пространство е с помощта на няколко ферибота – а този процес е свързан с много време и е некомфортен.

„Потопените под вода мостове“ ще се състоят от големи тръби, разположени на дълбочина от 30 м под водата. Всяка една от тях ще бъде достатъчно широка, за да бъдат пуснати две ленти за движение.

Подводните мостове ще бъдат поддържани от понтони по цялата повърхност на морето. Така ще бъде изградена стабилна конструкция. Налице е и възможност структурата да бъде прикрепена към дъното на морето за по-голяма стабилност.

Всяка мостова система ще се състои от 2 тунела, слепени един до друг, за да се осъществява трафик в двете посоки.

Според официалните власти пътуването по мостовете ще бъде подобно на пътуването в обикновен тунел.

Напомняме, че в страната към днешна дата се използват над 1 150 тунела. Определено норвежците няма да забележат кой знае каква промяна в начина на придвижване.

А защо Норвегия не построи обикновен мост?

За нещастие, теренът е доста труден.

Единствена алтернатива на потопените във водата мостове може да бъде плаващ мост над водата. Такъв тип дизайн обаче има недостатъци, тъй като е лесно да бъде увреден от климатичните условия.

Налице е още и риск от нежелано вмешателство в работата на военните кораби, които правят тренировъчни учения край бреговете на Норвегия.

За момента знаем, че страната е заделила 25 млрд. долара за проекта. Очаква се той да е готов към 2035 г. На инженерите им предстои още доста работа, за да бъде успешен амбициозният план и на практика.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg