Нова теория за произхода на златото

20306
Нова теория за произхода на златото

© pixabay.com

Астрофизици от Канадския университет Гуелф имат хипотеза, че 80% от тежките метали във Вселената, включително златото, са се появили благодарение на взрив на свръхнови.

Това противоречи на приетото в научната общност мнение, че тежките метали са се появили в резултат на сблъсъците между неутронни звезди.

Изследването на учените, чийто ръководител е физикът Даниел Сигел, е публикувано в списание Nature.

Съгласно новата хипотеза колапсиращи звезди, с маса 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето и постепенно превръщащи се в черни дупки, създават идеални условия за появата на тежките метали.

Това се случва, тъй като мощният взрив провокира бърз процес на улавяне на неутрони, или r-процес – серия от ядрени реакции, при които атомните ядра се сблъскват с неутроните, в резултат на което се синтезират елементи, по-тежки от желязото.


За първи път учените наблюдаваха процеса на сблъсък на неутронни звезди през 2017 г. Тогава, в резултат на електромагнитни данни, получени от GW 170817, учените за първи път установиха производство на тежки елементи, включително злато, платина и уран.

Мъж намери с металотърсач златна буца с тегло 1.4 кгНаходката се оценява на 69 000 долара

Много астрофизици смяха, че подобни процеси трябва да се случват и при други космически взривове, особено на свръхнови. Използвайки суперкомпютри, канадските учени са моделирали физиката на колапсиращите свръхнови.

Оказало се, че 80% от тежките метали, които познаваме във Вселената, са се появили именно в резултат на колапс на свръхнови. Само 20% от тежките метали са възникнали след сблъсък на неутронни звезди и черни дупки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Де Сика
# 0
10:06 | 24 June 2019
Тази "нова" теория още през 60-те и 70-те години на ХХ век е толкова популярна, че се цитира в една камара книги, филми и списания.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg