Нова ваксина от кокоши яйца предпазва от всички щамове на COVID

15495
Нова ваксина от кокоши яйца предпазва от всички щамове на COVID

© Pixabay

Учени от САЩ и Австралия проведоха предклинични проучвания и рандомизирано контролирано клинично изпитване на интраназална ваксина фаза I срещу COVID-19, чиято активна съставка - имуноглобулин IgY, се получава от кокоши яйца.

Резултатите са публикувани в сървъра medRxiv.org preprints, съобщава БГНЕС.

Учените смятат, че колективен имунитет може да се постигне, ако се ваксинира 70-80% от населението на света. Днес средната стойност в световен мащаб е под 60%, а в развиващите се страни - под 10%.


Има много фактори, които възпрепятстват масовото ваксиниране - нерешителност по отношение на ваксините, недостиг на основни съставки, необходими за разработването на ваксини, трудни условия за съхранение и транспортиране.

Ето защо учените са изправени пред предизвикателството да разработят ефективни, безопасни, лесни за производство и евтини алтернативи за предотвратяване и намаляване на риска от заразяване с COVID-19.

Коронавирусът SARS-CoV-2 навлиза в организма главно през носната лигавица, в която има повишени нива на рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2). Шиповият протеин на вируса се свързва с този рецептор и го използва, за да навлезе в клетките.

Затова антителата, които се прилагат интраназално, т.е. през носа, могат да играят решаваща роля в предотвратяването и предаването на инфекцията. Интраназалните ваксини се използват активно за предотвратяване на много респираторни заболявания при хора и животни.

Путин стана доброволец, впръска си първата назална ваксина срещу COVID-19Руският премиер Владимир Путин се е включил доброволно в изпитанията на назална ваксина срещу коронавирус

Авторите са разработили евтин начин за бързо получаване на големи количества антитела от интраназални ваксини за COVID-19. Те са инжектирали кокошки носачки с рецепторно-свързващия домейн (RBD) на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Две до три седмици след тази ваксинация в яйцата на кокошките са били регистрирани достатъчни нива на IgY антитела срещу SARS-CoV-2.

Клиничните изпитвания във фаза I показват, че тези антитела са безопасни и се понасят добре от здрави хора под формата на интраназални капки. Антителата са прилагани на здрави възрастни участници в нарастващи дози в продължение на четиринадесет дни и всички участници са показали безопасен и поносим профил.

Едно от предимствата на кокошите антитела IgY е, че те намаляват риска от тежки имунни реакции. При нито един от участниците изследователите не регистрират IgY или повишени нива на цитокини в серума, което показва, че антителата действат добре на нивото на носната лигавица и не се отлагат в кръвта.

Последното е много важно, тъй като изключва появата на системен възпалителен имунен отговор. Според авторите такава ваксина може да се използва при широк кръг от хора, включително имунокомпрометирани хора, възрастни хора, хора с ревматоиден фактор и деца. Единственото изключение са хората, които са алергични към яйчени жълтъци.

Учените отбелязват, че интраназалната ваксина, базирана на имуноглобулин от кокоши яйца, ще действа срещу всички варианти на коронавируса.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Костя Копейкин
# 0
11:01 | 13 January 2022
Браво, учени, шмъркаш бело и не те лови нищо! Аз това отдавна го практикувам в компанията на Славуца, още отпреди кожената спринцовка да ми набие бустерната доза.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg