Хлябът и сиренето вече ще се запазват по-дълго с нови полиетиленови торбички, които предотвратяват развитието на плесен и бактерии, пише в. "Дейли телеграф".

Технологията за инкорпориране на предотвратяващи плесена химикали в торбичките е разработена от фармацевтичната компания "Янсен" и производителя на пластмасови продукти "Симфони енвайърментъл".

Те водят преговори с производители на храни и с магазини за въвеждане на продуктите.

Технологията може да се използва също, за да се направят кредитните карти и банкнотите по-хигиенични, съобщава БТА.

Антимикробните опаковки са подходящи и за плодове, зеленчуци, месо, защото предотвратяват растежа на бактерии като Е.коли, салмонела, листерия, които водят до хранителни отравяния.

Възможно е да бъдат използвани и за обработване на изкуствени тъкани, за да спират бактериите, причиняващи неприятна миризма.