Някои от най-екзотичните фючърси

2926
Някои от най-екзотичните фючърси

Първоначалната цел на фючърсните договори е била да помогне на фермерите да хеджират срещу колебания в цените на стоките. В днешно време фючърсната индустрия се е разраснала значително и включва и много други играчи.

Фючърсите са контракти, които позволяват на притежателя им да купи или продаде физически актив или финансов инструмент на определена дата и на определена цена. В рамките на фючърсите има и един подвид контракти наречени "екзотични" фючърси, които се търгуват въз основа на по-комплексни условия като политически събития или количеството на валежите в даден град и т.н.

"Много от тези фючърси се появяват вследствие съществуването на неформални пазари," споделя трейдър и специалист по фючърсите пред Business Insider. "Дори и преди 20 години е имало хора, които са искали да направят пазар от това колко сантиметра сняг ще падне и някои да търгува с това."

Тези "екзотични" фючърси обаче на практика имат икономическа цел, което ги разграничава от обикновения хазарт и позволява на хората и компаниите да хеджират риска, предпазвайки се от лошото време например. Търговията с тях се регулира от клирингови къщи, който гарантират, че участниците от двете страни на договора ще изпълнят задълженията си.

Вижте някои от тези екзотични фючърси. Търговията с част вече не е позволена от закона Дод-Франк, но повечето от тях все още се търгуват на борсите и днес.

Валежите от сняг/дъжд

Количеството сняг и дъжд, което пада в определен район, може да бъде търгувано като фючърсен договор или опция. Контрактите Могат да бъдат търгувани за валежите от сняг и дъжд на различни географски места, обикновено на големи летища. Фючърсите на валежите от сняг/дъжд се търгуват на Чикагската търговска борса.

Тези фючърси могат да бъдат използвани от компании за комунални услуги, транспортни компании, пощенски компании, фермери и т.н., за да хеджират риска от прекомерни валежи от сняг или дъжд.

Пазари за политически анализи

Политическите анализи бяха предложени като пазар на фючърси, където щяха да могат да се търгуват контракти за политическите събития в Близкия изток например.

Пазарът е разработен от Министерството на отбраната на САЩ, въз основа на проучване на икономиста Робин Хенсън от университета Джордж Мейсън. От министерството твърдят, че контрактите върху събития като държавни преврати, политически убийства и терористични атаки могат също да се търгуват. Тези, които разработват този пазар са смятали, че чрез проследяване на това как се търгуват контрактите биха могли да преценяват поведението и реалната вероятност за атака срещу САЩ.

Поради спорния си характер, разработването на Пазара на политически анализи е прекратено и той така и не е одобрен. Законът Дод-Франк също така забранява всякаква търговия с фючърси базирани на събития като политически убийства например.

Политически събития

При фючърсите върху политически събития, желаещите могат да си купят контракти върху това определен кандидат да спечели президентския пост например. Контрактите представляват определен вид опция, която носи определено количество доходност, ако кандидатът бъде избран, или не носят никаква доходност, ако кандидатът загуби. Цените на контрактите се колебаят в зависимост от очакваните шансове на кандидата да спечели изборите. Например цената на контракта за спечелване на президентските избори в САЩ от Мит Ромни през 2012 ще нарасне, ако той си осигури номинацията на Републиканската партия.

В момента подобни политически контракти могат да се търгуват на образователната борса Iowa Electronics Markets, която се управлява от Университета на Айова.

Урагани

Фючърсите върху урагани се търгуват на Чикагската търговска борса и цената им се базира на CME Hurricane Index, който е мярка за щетите нанесени от урагани основаваща се на данни от Националния метеорологичен институт на САЩ.

Има фючърсни договори, базирани върху индекса, за всеки ураган с име, както и контракти върху щетите нанесени на дадена географска област.

Фючърсите върху урагани могат да се използват от собственици на компании, застрахователни компании, компании за комунални услуги и собственици на жилища за да хеджират риска от спокоен или интензивен ураганен сезон.

Приходи от продажба на филмови билети

Фючърсите контракти върху това колко пари ще заработи даден филм от продажби на билети в определен период от време (от седмица до месец) бяха предложение съответните регулаторни органи в САЩ, за одобрение да се търгуват на Cantor Exchange и Trend Exchange. Защитниците на тези контракти са заявили, че те могат да бъдат използвани от филмовите студия, компаниите, отдаващи DVD-та под наем и киносалоните, за да хеджират риска, в случай, че даден филм се провали.

За съжаление някои холивудски филмови студия, които са се страхували от търговия с вътрешна информация или от това, че конкурентно студио може да влияе на обществените нагласи като манипулира пазара, са лобирали усилено в Конгреса и в последният момент тези контракти са били включени сред забранените от закона Дод-Франк.

Температура

В момента могат да се търгуват фючърси върху средната температура на въздуха в дадени географски райони, определени от Чикагската търговска борса. Температурите се индексират и усредняват в месечни и сезонни стойности.

Компании като топлофикации, производители на климатици или компании за комунални услуги могат да използват тези фючърси, за да хеджират риска срещу необикновено топла зима или хладно лято.

Цени за транспорт на товари

Контрактите базирани върху цената за превозването на товари позволяват на транспортните компании и на компаниите, които внасят или изнасят материали да хеджират срещу риска от увеличаването на цената на транспортирането на стоки. Контрактите се нарича Forward freight agreements (FFA) могат да се търгуват в Лондон на Baltic Exchange.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...