Сайтът Food & Wine публикува своя класация на най-добре изглеждащите специалитети, които се предлагат във водещите Ресторантти по света. Особеното при тях е начинът на аранжиране, както и приумиците на главния готвач за приготвянето. Нека видим някои от участниците в класацията:

Червени плодове от градината

Ресторант Mugaritz (Рентерия, Испания)

Главният готвач на Mugaritz Андори Адурис прекарва няколко години в експерименти, докато успее да създаде „мехурчестата“ структура от ягоди и червено цвекло. Адурис може да послужи за пример: в началото на годината неговият ресторант, удостоен с мишелиновска звезда, изгоря. Вместо да се отчая, испанецът бързо се зае да възстанови ресторанта си и резултатът е налица- неговият шедьовър успява да привлечи огромно внимание.

Кристален вятър

Ресторант Pierre Gagnaire (Париж, Франция)

Главният готвач Пие Ганьер вдъхна нов живот на позабравените сладки „целувки“. За да направи белтъка в сладките въздушен, шеф готвачът използва някои от достиженията на така нар. „молекулярна кухня“. Сервирани, тези целувки блестят и изглеждат като кристални пръчици в чашка.

Блюдо „Гаргуйу“

Ресторант Michel Bras (Лагийол, Франция)

Всъщност това е салата. В зависимост от сезона шеф Мишел Бра подбира над 60 вида зеленчуци, треви, цветове и семена, които разполага, подобно на картина върху бялата чиния.

Вижте още: Вечеря в най-добрия ресторант в света

Палмова сърцевина

Ресторант Alinea (Чикаго, САЩ)

Петте парченца палмова сърцевина съдържат различни пълнежи: от ръжен хляб и трюфели до ванилов пудинг.

Блюдо „Нежен котлет край черна ряпа, маринован морков и семена горчица“

Ресторант Momofuku Ko (Ню Йорк, САЩ)

Обедното блюдо за 12 души, създадено от Дейвид Чанг, се отличава с това, че трябва да бъде поръчано 48 часа преди обяда. Причината е вакуумната технология, използвана за приготвянето.

Блюдо „Миди в марината“

Ресторант Bazaar by José Andrés (Лос Анджелис, САЩ)

Испанският ресторант отдава дължимото на средиземноморската кухня, сервирайки ги... в консервна кутия.

Вижте още: Десетте най-вредни ресторанта в света

Блюдо „Киберяйце“

Ресторант Combal.Zero (Риволи, Италия)

Футуристичното блюдо на Давид Скабин представлява хайвер и яйца-пашот, сервирани в пластмасов мехур, имитиращ хранат на космонавтите.