Властите в Ню Йорк гласуваха с голямо мнозинство налагането на забрана върху гъшия пастет.

Новият регламент официално ще влезе в сила след три години, посочва T+L.

До въвеждането му се стигна заради принудителното хранене на гъските с цел затлъстяване на черния им дроб.

Френският деликатес, популярен като foie gras, отдавна е предмет на спорове заради жестокостта, с която се третират животните.

В Калифорния той е забранен от 2004 г. насам, след тежки съдебни битки, продължили 15 години.

В Чикаго властите наложиха забрана върху гъшия пастет през 2006 г., но само за да я отменят през 2008 г.

Според новия регламент в Ню Йорк на всички заведения и магазини в града ще им бъде забранено да съхраняват, продават или сервират продукти от животни, хранени насила.

Глобите за нарушаването на тази забрана са от 500 до 2000 долара.

15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клеткиВероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак

Според New York Times около 1000 ресторанта в петте района на Ню Йорк в момента сервират гъши дроб. Три години обаче са достатъчно време за коригиране на менютата.

Забраната обаче ще се отрази най-вече на производителите, особено тези в щата Ню Йорк, където големият град е отговорен за около една трета от продажбите на деликатеса.

"Калифорния и Ню Йорк бяха най-големите ни пазари, така че това е пагубно", каза Серхио Саравия, ръководител на колектива Catskill Foie Gras, пред Times.

Той посочва, че фермата му губи приходи от 50 000 долара седмично след забраната в Калифорния.