Старците в един китайски окръг са преживели инвазия, гражданска война, глад, а мнозина и днес обитават неотоплявани циментови бараки, но са сред световните шампиони по дълголетие, разказва АФП.

Чънмай е верига от селца, осеяни с портокалови плантации насред тропическия остров Хайнан. С 200 столетници от общо 560 000 жители Чънмай е сред окръзите с най-много дълголетници. Сред тях има поне трима “суперстолетници”, или хора на възраст над 110 години.

Ли Айчжу, чийто паспорт казва, че е родена през 1900 г., изкуцуква всеки ден от тясната си циментова спалня до двора, за да гледа крякащите патици в двора.

“Кои са тези хора”, пита тя роднините си, когато идват гости. Същия въпрос задала и когато държавни чиновници дошли да поднесат метален плакет с грамота, че е “прочута столетница”. Плакетът гарантира 500 юана (62 евро) на месец и безплатно медицинско обслужване.

Други оазиси на дълголетието са Куба, отделни острови в Гърция и Япония, Коста Рика, съобщава "Труд". Там изследователите намират общи неща като сплотени семейства, физическа активност и здравословно хранене. В Китай е различно.

“Никога не съм правил никакви упражнения”, казва 86-годишният Ван Кайлу. Но иначе всеки ден работи на полето.

Вижте още:Интервю с една българска столетница

Негови съселяни твърдят, че алкохолът помага за доброто им здраве. Сюй Юйхъ, чийто паспорт сочи, че е на 104 г., разказва, че всеки ден пийва по 3 чашки от “Извора на трите кокоса” - местна пшенична ракия. “Пия алкохол всяка вечер, ей така, по малко, помага да се стопля”, добавя 80-годишната Шън Шъ, която има 31 деца и внуци.

Експерти казват, че социалният живот е също ключ за дълголетието. Всяка сутрин старците от Чънмай се скупчват по пейките в чайните. Мъжете играят карти, а жените бъбрят и слушат музика.

Според експерти дълголетието рядко се среща в богати райони. “Когато живееш на място като Чънмай, имаш нужда от прост покрив, мрежа против комари, няколко стола от ратан и компания”, казва Дженифър Холдуей, която ръководи изследователска програма в Китай. “На север трябва да прекарваш много повече време у дома, а и прясната храна през зимата е скъпа.”

Ли Айчжу има по-просто обяснение. Запитана от праправнучката си, тя казва, че просто яде много кокосово масло.