Образователният конкурс с най-голяма парична премия в света

1880
Образователният конкурс с най-голяма парична премия в света

Паричната премия за конкурса Идан е почти осем милиона долара, а целта му е да открие два проекта, които имат потенциала да „трансформират“ образованието по света, пише ВВС.

Това е най-голямата парична награда за образователни конкурси на планетата. Състезанието е създадено от китайския предприемач Чарлз Чън Идан, който иска да отличи инициативи с потенциал да бъдат повторени в различни части на света.

Богатството на Идан идва от компанията Tencent, която той основава през 1998 г. Тя предлага развлекателни услуги и мобилни телефони по интернет. Обявата привлече интереса на университети, правителства и изследователи.
Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт вече са изпратили редица предложения.

Победителят обаче може да не бъде излъчен от световноизвестен университет. Проектът на малка институция също може да бъде селектиран.

“Всеки може да получи наградата, стига идеята му да може да се приложи в други региони“, казва Идан.
45-годишният предприемач е една от най-уважаваните личности в Китай. През 2013 г. обаче той решава да се оттегли от компанията си, за да се посвети на филантропска дейност в областта на образованието.

Интересът му в тази област идва от семейството му. Баба му била неграмотна, но настоявала бащата на Идан да получи добро образование. Китайският милионер учил приложна химия в университета в Шънджън и магистратура по икономическо право в университета в Нанкин.

“Ужасното напрежение“, на което бил подложен, докато учел за приемните изпити в университета, също повлияло на философията му за образованието. Така той създава института Ухан - образователен център, чиято цел е цялостното развитие на човека, а не толкова запаметяването и оценките.

Институтът подготвя надарени студенти да се интегрират в китайската технологична индустрия. Тъй като обсегът на институцията е ограничен, милионерът решил да създаде наградата, за да помогне за подобряване качеството на образованието в различни краища на света.

Финландия ще стане първата държава в света без учебни предмети Учениците в страната ще изучават събития и явления в интердисциплинарен формат

Идан очаква, че наградата ще допринесе за това правителствата и университетите да обърнат внимание на образователните тенденции в бъдеще. „Установихме, че няма значение дали човекът идва от развиваща се или от развита държава, нито на кой континент се намира, притесненията са едни и същи“, казва Идан.

Победителите ще бъдат избрани от независим комитет от образователни експерти начело с Коичиро Мацуура, бивш генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Целта е да бъдат подрбани иновативни предложения, които променят традиционната образователна структура и позволяват да се отговори на предизвикателствата пред образованието в бъдеще.

Номинациите за наградата Идан се приемат до март, а имената на победителите ще станат ясни през септември.

Снимки: Twitter, Pixabay.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg