Обувките и автомобилите – перфектната комбинация?

3843
Обувките и автомобилите – перфектната комбинация?

Анализаторите на дизайна в областта на обувките разкриват сходен „стилистичен език” при обувките и автомобилите.

Моделите на Chevrolet имат подходящи съответствия в света на обувките.

В модните колекции от обувки за тазгодишния пролетен сезон личи силното влияние на внушителния блясък и стремежа към разкош, характерен за автомобилния дизайн в Америка през 50-те години на миналия век. Бликащите от сексапил и социален престиж мъжки и дамски модели сякаш отразяват духа на легендарния Chevrolet Bel Air с неговите хромирани перки – истинска стилистична икона, която днес оставя значим отпечатък върху дизайна на облеклото и обувките през летния сезон в Италия и в другите модни столици по света. В същото време всички знаят, че когато модната индустрия и автомобилните марки намерят нещо общо помежду си, приятните изненади обикновено не закъсняват.


Не дотолкова модните, но затова пък практични модели обувки също са почерпили стилистично вдъхновение от автомобилните технологии. След дълги години, прекарани в изследване на връзката между хората и техните обувки, италианският писател и анализатор на обувния дизайн Aндреа Силвуни счита, че характерът на дадена личност може също толкова лесно да се разгадае от вида на обувките, които носи, колкото и от избора на автомобила, който притежава. Обувките и автомобилите не си приличат на пръв поглед, но изглежда изваждат на показ едни и същи черти на човешкия характер!

"По същия начин, по който моделът Chevrolet Bel Air въплъщава лукса и могъществото и излъчва към околните посланието за просперитет на собственика, демонстрацията на италиански дизайнерски обувки разкрива пред обществото прозорец към личността на човек с вътрешна сила. Моделът на обувката няма значение – важното е, че зад нейния избор винаги има конкретни мотиви, които разкриват кои сме ние и в какво настроение сме в момента", отбелязва Силвуни.

Динамичните двойки

Всяка обувка и всеки автомобил отварят врати към различни личности и разкриват някои скрити тайни в човешкото настроение. Цветовете, стиловете и някои други по-сложни детайли в дизайна на автомобилите и обувките могат да кажат много за същността на дадена личност.

Малките градски автомобили от рода на Chevrolet Spark например, могат да почерпят вдъхновение от много неща – както от чехлите без пръсти, така и от стилистиката на модерните мотоциклети. Собствениците на тези автомобили са неконвенционални натури, винаги отворени и с вкус към нови изживявания и приключения.

Впечатляващи елементи от дизайна на палците за балет могат да се открият в стилистиката на Aveo - глобалния малък модел на Chevrolet с неговата агресивно оформена предна част, компактни, напрегнати странични панели на каросерията и стръмно изкачваща се назад линия в долния ръб на страничните прозорци, която допада на потребителите на различни пазари по целия свят – от Eвропа, през САЩ, та чак до страните от Далечния Изток.

"Подобно на автомобилите, стилистиката на обувките също отразява отделни аспекти от характера на дадена личност," допълва Силвуни. "Снижаващата се назад линия на покрива и вдлъбнатата чупка под долния ръб на страничните прозорци на Chevrolet Cruze хечбек вдъхва също толкова силно усещане за динамика и стабилност, колкото и една добре оформена обувка с танк-подметка."

С експлозивното развитие на мускулестите ванове, многофункционални, SUV и crossover-модели, дизайнерите се насочиха към по-самоуверени форми с ниски линии на покривите и високо изтеглени „талии” на каросериите, включвайки и вдъхновени от спортните стоки елементи във вътрешното пространство на автомобилите, с които да посрещнат вкусовете на семействата, носещи маратонки и проявяващи силен интерес към приключенията през свободното време.

Марката Chevrolet и Андреа Силвуни очертават стилистичните изразни средства при различните типове автомобили и модели обувки, отразяващи личните особености и характера на собственика:

Тип обувка: джапанки

Широка стойка, подчертана от мощно, изчистено оформление на страничните части на каросерията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg