Очите или устата?

854
Очите или устата?

Макар че при емоции като радост, страх или гняв изражението на лицето се променя по почти еднакъв начин, в разшифроването на мимиките се срещат доста културни различия.

При интерпретацията на движението на отделните лицеви мускули между азиатци и европейци например може да се стигне до големи недоразумения, става ясно от изследване на британски учени от университета в Глазгоу.

Европейците залагат на устата, а азиатците - на очите.

Те са провели тест с представители на две различни култури - на западната и на източноазиатската. На всички участници са били раздадени едни и същи снимки, изобразяващи различни видове гримаси. Задачата на "опитните зайчета" е била да класифицират по категории изражения като радост, тъга, изненада и ярост. В същото време учените са наблюдавали движението на очите на участниците в експеримента. Резултатите били следните:

За да интерпретират емоциите, изписани на човешкото лице, азиатците се съсредоточават върху очите. Това се дължи на факта, че те самите изразяват емоциите си най-вече посредством очите. Останалата мимика за тях е маловажна и затова те не са в състояние да я разшифроват.

Това дава отговор на въпроса защо европейците и американците често остават с впечатлението, че азиатските лица са странни и безжизнени. При представителите на западните култури при изражение на определено настроение участват много повече лицеви компоненти. От особено значение за тях е областта около устата. В западния свят тя е решаваща в нонвербалната комуникация. Тъй като азиатците обаче не обръщат особено внимание на устата, те срещат доста трудности при интерпретацията на спонтанно изразени емоции по лицата на европейци и американци.

Различни са дори емотиконите

Културните различия при мимиките си личат и по емотиконите - поредицата от знаци, изпращани по SMS, имейл или чат. Типичната за европейци и американци усмивка :) или :-) при азиатците бива изписвана по този начин: ^.^, т.е. големи смеещи се очи. Ако европейците пък искат да изразят тъга, изпращат следния емотикон :( или :-(. И в този случай азиатците залагат на очите, изпращайки символ, символизиращ сълзи: ;_;.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg