Ограда, простираща се на 5614 км, е най-дългата в света

5643
Ограда, простираща се на 5614 км, е най-дългата в света

The Dingo Fence (или Dog Fence) е дълга ограда, която се простира на 5614 км. Тя е най-дългата конструкция от този вид в света. Оградата започва в близост до австралийския град Далби и продължава стотици километри до Нуларбор Плейн.

Тя е построена в началото на 1900 г., за да спре кучетата динго да преминават в сравнително плодородната югоизточна част на континента, където пасат овце и говеда.


През 1940 година, след като са съединени две от най-дългите огради в света, се образува една непрекъсната структура. До 1980 г. тя е дълга 8614 км, но след това е съкратена до 5614 км.

Всяка година са нужни 10 млн. долара за поддръжката на Dog Fence. Въпреки че варира в различните райони, почти навсякъде оградата е висока 180 см и се състои от телени мрежи, прикрепени за дървен материал. Петметровата зона встрани от нея редовно се почиства от растителност.

Въпреки че оградата спестява на животновъдите милиони долари всяка година, въздействието й върху околната среда е предмет на разгорещени спорове.

Тя е създала две екологични вселени - едната с кучета динго, а другата без, което допринася за смъртта на някои местни видове животни и застрашава много други. В района, където е ограничено навлизането на динго, това увеличава популацията на зайци, кенгура и ему.

Специалисти от Университета на Сидни, смятат, че динго, като най-големия хищник в Австралия, има важна роля в поддържането на равновесието на природата и че съществуващи популации от тези диви кучета могат да увеличат биоразнообразието в страната.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg