OGX Petroleо набра 3.58 млрд. долара

852
OGX Petroleо набра 3.58 млрд. долара

Бразилската петролна компания OGX Petroleo e Gas SA, контролирана от милиардера Айке Батиста, набра 5.87 млрд. бразилски реала (3.58 млрд. долара) от първично публично предлагане на акции, което може да се превърне в най-голямото в страната, предава Bloomberg.

OGX е продала 5.19 млн. акции, които съставляват 16% от книжата й, на цена от максимално позволените 1.131 реала (689 долара) за брой. Ако банките упражнят опциите си за закупуването на допълнителни 741 800 акции, стойността на IPO-то ще достигне 6.71 млрд. реала (4.08 млрд. долара) и то ще се превърне в най-голямото в историята на Бразилия.

Базираната в Рио де Жанейро компания се възползва от нарастващия интерес към петрола, добит край бреговете на Бразилия, след като държавната петролна компания Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) обяви на 8 ноември за откритието на петролното поле Тупи, което може да има капацитет между 5 и 8 млрд. петролни барела. Това е и най-голямото подобно откритие в Северна и Южна Америка от 1976 г. насам. IPO-то оценява OGX на 21.8 млрд. долара или 8.4% от пазарната стойност на Petrobras.

OGX, която никога не е извършвала сондажни дейности или добивала петрол, ще започне търговия на борсата като втората най-голяма петролна компания в Бразилия след Petrobras. OGX може да разполага с петролни резерви в размер на до 4.8 млрд. барела, според анализатори. Ако това се потвърди, компанията ще има повече от една трета от доказаните петролните резерви на Petrobras, които възлизат на около 13 млрд. барела.

Въодушевлението около бразилския петрол и рекордните цени на черното злато оскъпиха акциите на Petrobras с 89% през последните 12 месеца. Така пазарната капитализация на компанията нарасна до 272 млрд. долара, което я прави шестата най-голяма в света.

Интересът на инвеститорите също така позволи на 51-годишния Батиста, който е най-богатият човек в Бразилия, да се противопостави на забавянето на бразилския IPO пазар.

Първичното публично предлагане на OGX е четвъртото в Бразилия тази година, в сравнение с 19-те IPO-та, проведени за същия период на миналата година. Трите предишни IPO-та в Бразилия са набрали общо 469 млн. долара, докато 19-те през същия период на миналата година са набрали 5.64 млрд. долара.

Предишното най-голямо IPO в Бразилия беше на Bovespa Holding SA и набра 6.63 млрд. реала (4.03 млрд. долара) на 25 октомври.

През януари Батиста заяви, че OGX очаква да започне сондажни работи до края на тази година. Компанията се надява да обяви първите си открития през 2009 г.

В края на ноември миналата година Батиста плати 800 млн. долара за първия си лиценз за проучване за нефтени находища край бреговете на Бразилия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...