Олимпийските игри Уенлок, вдъхновили съвременните Олимпиади

2968
Олимпийските игри Уенлок, вдъхновили съвременните Олимпиади

© Pixabay/Instagram

Първите съвременни олимпийски игри се провеждат в Атина през 1896 г.

Всъщност, рожденото място на олимпийския огън е малкото британско градче Мюч Уенлок в Шропшир.

През 1850 г. местен лекар на име Уилям Пени Брукс, вдъхновен от древните олимпийски игри, основава Олимпийски клас „за насърчаване на моралното, физическото и интелектуалното усъвършенстване на жителите на града и особено на работническата класа."


Брукс се надява да постигне това чрез ежегодно състезание, което да насърчи отдиха на открито и публичната демонстрация на „умения в спортните упражнения и интелектуалните и индустриални постижения“. Същата година се провеждат първите игри, разказва Amusing Planet.

Те са смесица от лека атлетика и традиционни селски спортове, като футбол и крикет. Събитията включват и бягане с препятствия, футбол и колоездене. Някои от ранните игри домакинстват и забавни събития, като „състезанието на старите жени“ и други.

Когато игрите са организирани за първи път, мнозина се противопоставят на големия брой оскъдно облечени млади мъже, смятайки, че това ще предизвика пиянство, бунтове, развратно поведение и изневери. Нито едно от тези неща не се случва, като първото издание отбелязва огромен успех.

През годините са добавени нови състезания, което привлича повече зрители. През 1859 г., когато Брукс чува, че гръцкият бизнесмен Евангелис Запас организира подобно събитие в Атина, той предлага да спонсорира надпреварата и изпраща парична награда от 10 британски лири.

Това е най-голямата предложена награда и е спечелена от Петрос Велисариос от Смирна. Велисарио се певръща в първия почетен член на Олимпийския клас на Уенлок.

На следващата година железопътната линия стига до Мюч Уенлок и Брукс, като директор на железопътната компания Wenlock, използва тази възможност, за да рекламира шумно игрите. Той настоява мъжете от работническата класа да пътуват безплатно, като смята, че това ще доведе до още по-голяма посещаемост.

Първоначално Олимпийските игри в Уенлок са организирани от Обществото за селскостопанско четене на Уенлок (WARS), но след спор през 1860 г. Олимпийският клас се отделя и променя името си на Wenlock Olympian Society.

На следващата година Брукс подбужда създаването на ежегодните олимпийски игри в Шропшир. Те се провеждат в различни градове всяка година, като се смята, че от там идва идеята съвременните олимпийски игри да се организират в различни градове домакини, които да поемат отговорността за финансирането им.

Брукс също така допринася за създаването на Националната олимпийска асоциация със седалище в Ливърпул. Първите им олимпийски игри се провеждат през 1866 г. в The Crystal Palace, Лондон, и имат изненадващ успех, като привличат тълпа от над десет хиляди души.

Как най-бързият човек в света се подготвя психически за състезание?Ямайският спринтьор Юсейн Болт все още е известен като най-бързият човек в света.

Брукс дори се опитва да стартира организирането на Олимпийски игри в Атина, отворени за международни състезатели, но гръцкото правителство не проявява интерес, тъй като имаше по-належащи политически проблеми.

През 1889 г. Брукс кани барон Пиер дьо Кубертен - френски педагог и основател на Международен конгрес по физическо възпитание, в Мюч Уенлок, за да гледа игрите. При завръщането си във Франция Кубертен създава блестящ разказ за престоя си и се позовава на усилията на домакина да съживи Олимпийските игри. Той пише: „Ако Олимпийските игри, които съвременна Гърция все още не е успяла да съживи, все още оцеляват днес, то това се дължи не на грък, а на д-р Уилям Пени Брукс.“

През следващите пет години Кубертен организира международна среща на спортисти и любители на спорта, в крайна сметка водеща до създаването на Международния олимпийски комитет. Първите олимпийски игри се провеждат на стадион „Панатенайк“ в Атина през лятото на 1896 г., само четири месеца след смъртта на Брукс.

Докато приносът на Брукс за възраждането на Олимпийските игри е признат във Великобритания по това време, Кубертен в по-късните си трудове се опитва да омаловажи влиянието му, въпреки че споменава ролите на Евангелис Запас и братовчед му Константинос Запас.

Wenlock Olympian Society поддържа своите оригинални идеали и продължава да организира ежегодни олимпийски игри, които се провеждат на места в Шропшир.

По време на летните олимпийски игри през 2012 г. в Лондон един от талисманите беше наречен Уенлок в чест на Брукс и градчето му.

Българският бизнес

Всичко по темата Олимпийските игри в Токио

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg