Омразните неща на Стив Джобс, които Apple прави днес

7799
Омразните неща на Стив Джобс, които Apple прави днес

Съоснователят на Apple Стив Джобс бе известен със своя инат и идеи, които правеха продуктите на Apple страхотни.

Придържането към неговите идеи обикновено се отплащаше на Джобс и Apple, въпреки че някои критикуваха решенията на компанията.

След смъртта на Джобс през 2011 г. обаче Apple бавно върви срещу някои от най-силните убеждения на своя основател и прави неща, които Джобс е казвал, че никога не би се замислил да прави.


Вижте няколко неща, подбрани от CNN Money, за които Стив Джобс твърдеше, че Apple никога няма да направи, но впоследствие нещата се развиха по различен начин:

Писалка за електронни устройства: Тази седмица анализатор на Apple предположи, че новият таблет iPad на САЩ ще се продава с писалка.

Една от най-известните тиради на Стив Джобс е за това колко мрази писалките. През 2007 г., докато представя iPhone в Сан Франциско, той се присмива на другите телефони от онази ера, които имали писалки.

"Кой би искал писалка?", казва Джобс, докато представя iPhone. "Трябва да я извадиш, да я прибереш, губиш я. Никой не иска писалка. Така че да не използваме писалка."

Едно от първите неща, които Джобс прави, когато се връща в Apple през 1997 г., е да спре производството на наподобяващото таблет устройство Newton, което работеше с писалка.

Въпреки това Минг Чи-Куо от KGI Securities заяви, че се очаква 12.9-инчовият "iPad Pro" да се продава с писалка, когато Apple го представи през пролетта, според информация, продобита от AppleInsider.

Малки таблети: Джобс има и друга легендарна тирада от октомври 2010 г., когато обсъжда презрението си към по-малките таблети, които излизат на пазара.

Тогава Джобс заявява пред анализатори, че 10-инчовият екран на iPad е "минималният размер, необходим за създаването на страхотни приложения за таблет."

"Има ясни ограничения за това колко близо физически можеш да разполагаш елементи на тъчскрийн, за да може потребителите да надеждно да ги използват," казва той.

Година след смъртта на Джобс Apple представи iPad mini, който е и най-продаваният таблет на компанията.

Вижте още: Стив Уозняк: Гаражът на Apple е мит

Големите телефони: По време на скандала с антената на iPhone 4 през 2010 г. Стив Джобс се присмя на големите телефони.

На въпрос на журналист дали Apple би обмислила пускането на по-голям iPhone с цел подобряване на надеждността на антената, Джобс отговори с насмешка. Той оприличи телефоните Galaxy S на Samsung на джип Hummer.

"Не можеш да обхванеш телефона с ръка," каза Джобс. "Никой няма да го купи."

Apple в крайна сметка пусна по-издължения телефон iPhone 5 година след смъртта на Джобс, а още по-големите iPhone 6 и iPhone 6 Plus излязоха миналата година.

Софтуерен дизайн, оприличаващ реалния живот: Стив Джобс искал софтуерът на iPhone да наподобява реалния живот. Например, той поръчал на дизайнерите на Apple да моделират кожата на iCal по подобие на седалките в неговия самолет Gulfstream.

Фонът на приложението за поща наподобяваше ленен плат, iBookstore имаше дървени полици, а приложението Notes приличаше на тефтерче.

Година след смъртта на Джобс Apple уволни Скот Форстал, който заемаше ръководна длъжност по отношение на софтуера и който задоволяваше предпочитанията на Джобс по отношение на дизайна.

Година по-късно Apple представи операционната система iOS 7, която прекъсна всички връзки с предметите от реалния живот.

Вижте още: 10 от най-неуспешните продукти на Apple

Филантропска дейност: Едно от първите неща, които Джобс направи при завръщането си в Apple през 1997 г. (след като забрани всички писалки), бе да сложи край на филантропските програми на компанията.

Той заяви, че иска Apple отново да излезе на печалба, но така и не възстанови програмите, дори и след като Apple отчете едни от най-големите печалби, обявявани някога от публична компания.

Apple участваше в благотворителната организация на Боно, която се занимаваше с изследвания, свързани с болестта СПИН, но самият Джобс не бе голям дарител.

Когато Тим Кук пое поста главен изпълнителен директор през 2011 г., едно от първите неща, които направи, бе да възстанови една от тези програми.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg