Опасен вирус плъзна във Facebook

3729
Опасен вирус плъзна във Facebook

Ако сте получили електронно послание със следния текст: „Уважаеми потребител на Facebook, поради мерки за сигурност, свързани с безопасността на нашите клиенти, Вашата парола бе променена. Новата парола може да намерите в приложния файл", не бива да отваряте файла. Това е вирус, информират McAfee.

Специалистите на компанията, занимаваща се с разследване на интернет престъпления, McAfee предупредиха, че вирусът се разпространява в мрежата по целия свят. „В документа няма нищо съмнително - след отваряне обаче компютърът бива заразен от вирус, който краде пароли и често това е троянец", се казва в сайта на компанията.

Освен това, вирусът разчита абсолютно всички пароли, а не само комбинацията за вход във Facebook. На теория, това означава, че той може да получи достъп и до банкови сметки на ползвателите.

В McAfee заявиха, че „вирусът е много опасен, защото днес ползвателите на Facebook по света са вече 350 милиона души, които биха могли да се хваната на кукичката".

Все пак, за наблюдателните, формата на писмото може да се окаже съмнителна. На първо място, не само Facebook, но и други социални мрежи могат да предложат на ползвателя да смени паролата си, но не я прилагат в съобщение. И второ - на англоговорящите биха направили впечатление слабата граматика, странният словоред и фактът, че Facebook е написан с малка буква.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg