Организирайте деня си съгласно вътрешния си часовник

1696
Организирайте деня си съгласно вътрешния си часовник

 

Учени казват, че ако обръщаме повече внимание на вътрешния си часовник, ще знаем кога ще имаме повече енергия за различните си задължения и ще можем да си планираме деня по-добре.

Повечето хора, когато планират деня си, го организират съобразно с всичко друго, но не и с вътрешния си часовник.

Учените съветват да съобразяваме за всичко със своя ритъм, защото това пази здравето ни. Нарушаване на вътрешния ритъм се свързва с такива заболявания като диабет, депресия, деменция и затлъстяване.

Умствена дейност

Ако става въпрос за умствена дейност, повечето хора се справят най-добре в късната сутрин. След събуждането идва период, в който температурата на тялото ни и възможността за концентриране се покачват. Този процес продължава някъде до обяд. Топъл душ сутрин може да засили този процес.

Обикновено след обяд възможността ни да се фокусираме започва да намалява. От 4 часа следобед нататък повечето хора лесно се разсейват, казва Робърт Пачкок, преподавател по психология в Университета в Пенсилвания.

Възможността да се концертираш също така намалява веднага след ядене, казва д-р Мачкок.

Учудващо обаче, умората може да засили креативността.

Учените препоръчват хората да мислят над въпроси, които са с отворен отговор вечер, когато са уморени. Умората дава на ума възможност да блуждае по-свободно, а това е добро за някои видове решения.

Онлайн комуникация

Дори за комуникация с приятели и колеги онлайн си има подходящи и не толкова подходящи часове.

Добре е да изпращате имейли рано сутрин – така вашите мейли ще са най-отгоре в кутията на получателя и има най-голяма вероятност да се прочетат първи. Имейлите днес са като вестниците – всеки си ги прочита рано сутринта преди да започне с другите си задачи.

Четете Twitter между 8 и 9 сутринта – това ще си осигури хубаво настроение, с което да започнете деня. По това време се пишат най-оптимистичните и весели туитове.

Най-много лайкове имат постовете във Фейсбук в 8 вечерта.

По това време повечето хора са си вкъщи и вече са приключили със задълженията за деня, така че могат да обърнат повече внимание на вашата активност.

Драмата в Twitter започва между 10 и 11 вечерта. По това време хората пускат най-емоционалните си туитове.

Спорт

Според Майкъл Смоленски, професор по биомедицина в Университета в Тексас, най-доброто време за физически упражнения е между 3 и 6 следобед. Тогава имате най-много енергия и рисковете от контузии са най-малки.

Мускулната сила има пик между 2 и 6 следобед. Около 5 часа следобед пък белият дроб функционира най-добре, показва изследване на Борис Медаров, преподавател по медицина в Albany Medical College в Ню Йорк.

Ставите и мускулите са с 20% по-подвижни вечер, с което намалявате риска от контузии.

Ритъма на тялото остава сравнително същия, дори ако се променят някои фактори като сън и храна.

Изследване на Университета в Южна Каролина потвърждава това. Набеждавани са 25 плувци, при които е променен навика на сън и храна и въпреки това, техният най-активен период е продължил да бъде вечерта, а най-нисък е бил около 5 сутринта.

Хранене

За да не напълнявате, е добре да се съсредоточите храненето си в най-активните периоди на деня.

Учени са установили зависимост между нарушаване на вътрешния часовник и наддаването на килограми.

Важно е не само какво ядем, а и кога ядем, казват учените.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg