Осем невероятни способности на... бебетата

5154
Осем невероятни способности на... бебетата

То се лигави, говори неразбираемо, не може да се храни и изисква постоянни грижи.

Ако гледате как бебето прекарва дните си, може би си мислите, че то не разполага с познавателните, социалните или емоционално необходимите средства, за да разбере много за света около себе си и хората в него.

Но ако се вгледате, ще видите, че то - подобно на всички бебета - всъщност се фокусира върху това как точно работи светът.

То систематично анализира предметите и хората около себе си, прави прогнози и експерименти, за да тества своите хипотези. Когато те не отговарят на очакванията му, бебето ревизира идеите си и се ангажира с по-нататъшно проучване.

Колкото повече учените изследват как бебетата си взаимодействат със света и възможността да се запознаят с него, толкова по-сложни изглеждат кърмачетата.

Вижте някои от техните невероятни способности:

1. Бебетата помнят техни много ранни преживявания

По време на експеримент бременни жени четат на глас откъс от книга два пъти на ден по време на последните шест седмици от бременността им.

Малко след раждането техните новородени показват предпочитания към тази книга пред други детски истории.

Още по-забележителното е, че тези бебета предпочитат книгата, независимо дали тя се чете от тяхната майка или от друг човек.

2. Бебетата различават доброто от злото

До шестмесечна възраст бебетата могат да направят преценка кое е правилно и кое грешно поведение и предпочитат доброто пред лошото - също като повечето възрастни.

За да демонстрират тези способности, изследователите показват на бебета как кукла бута топка по хълм. Друга кукла помага или пречи на този процес.

Когато по-късно им е дадена възможност на избор, бебетата играят повече с „добрата“ кукла, която помага.

Дори кърмачета на възраст от три месеца, които все още не са достатъчно възрастни, за да играят с кукли, прекарват повече време в търсене на „добрата“ кукла, което показва, че различаването на доброто и лошото поведение е на мястото си само 12 седмици след раждането.

3. Бебетата искат да бъдат полезни

Когато изследователите поставят едногодишни деца в ситуация, когато човек се опитва да отвори вратата с пълни ръце или се опитва да достигне предмет извън обсега си, бебетата реагират спонтанно и се опитват да помогнат.

Но имайте предвид, че учените смятат, че когато награждавате детето, защото е помогнало, то е по-малко вероятно да го прави и за в бъдеще. Така че помислете добре, преди да аплодирате вашия малък помощник.

Вижте още: 9 признака, че сте по-умен от средностатистическия човек

4. Бебетата разбират статистиката

По време на експеримент на десетмесечни бебета са показани две бурканчета. В първото има розови играчки, които са в съотношение три към едно с черните. Във втория е обратното - има 12 розови и 36 черни играчки.

Изследовател взема по една играчка от всеки буркан, като я държи така, че бебетата не могат да видят цвета, и я слага в непрозрачна чаша.

Бебетата, които вече са показали предпочитание към розовите играчки, посягат към купата, съдържаща играчка от първия буркан, защото при нея има по-висока вероятността за розова играчка.

5. Бебетата се учат от изненади

Изненадите карат бебетата да наблюдават отблизо и дори да се опитват да отгатнат неизвестното. Тази тенденция се демонстрира добре в проучване, при което на 11-месечни бебета са показани топки, които действат както по предвидим, така и по изненадващ начин.

Например, бебета виждат как топка излита от рампа. Понякога тя е спирана от стена. Но в други случаи тя сякаш минава през нея.

По-късно бебетата са по-заинтересовани от проучване на "магията" с топката, когато тя не е отговорила на техните очаквания.

Каква е поуката? Ако искате да се насърчи любопитството на бебето ви, знайте, че изненади не са само за партита.

6. Бебетата знаят, че не им обръщате внимание

Когато майките станат емоционално неотзивчиви, бебета веднага се опитват да ги привлекат отново с гримаси и усмивки. Но когато майките не реагират, бебетата пищят и плачат, за да привлекат вниманието им.

Това разкрива колко забележителна е емоционалната интелигентност на бебета, както и невероятното взаимодействие между бебето и майката. 

7. Бебетата са доста добри познавачи на човешкия характер

Вие знаете, че бебетата са имитатори експерти. Но това, което може би не знаете, е, че децата не копират всеки.

Около първия им рожден ден те вече не имитират тези, чието поведение смятат за ненадеждно.

Това е доказано чрез експеримент с двойка възрастни, които надничат в кутия и при това изразяват вълнение. При единия обаче в кутията има играчка, а при другия е празна.

Когато същите възрастни се опитват да накарат бебето да ги копира при друга игра, то имитира само онзи, чиято реакция определя като по-истинска и надеждна.

8. Бебетата поназнайват и физика

Има психолози на развитието, които прекарват дните си, изпълняващи магически трикове за бебета. Те карат твърди предмети да се реят във въздуха, минават през стени и изчезват, за да се появи някъде другаде.

Невероятно, но точно като възрастните, бебета са склонни да противодействат законите на физиката на тези сцени. Те ги наблюдават в опит да ги разберат по-дълго, отколкото абсолютно същите сцени, но които не изглежда да нарушават законите на физиката.

Децата разбират, че обектите са подвластни на гравитацията, че не могат да се движат в пространството, заемано от други предмети, както и че те да продължат да съществуват, дори когато са скрити.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg